Ga naar inhoud

Pieter V

Leden
 • Aantal items

  31
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Pieter V

 1. Zijn er ook gegevens over het aantal verkochte auto's per brandstoftype in 2019?
 2. Ik heb daar getankt op 21 juni. Het koste 0,89€ /kg. Ik heb een Seat Toledo Break van 2018. En ik heb 16,5kg in mijn tanks gekregen. Dat is eigenlijk meer dan ik gewoon ben. De vuldruk was dus zeker OK en beter dan bij DATS.
 3. Als het een Seat Leon TGI 1,4 van 2018 of zoiets is dan is de tankinhoud 17 kg. Die 17 kg ga je nooit kunnen tanken want dan mag er helemaal geen gas in de tank zitten. Wat er eigenlijk gebeurt is dat tijdens het rijden de gasdruk steeds verder afneemt. Op een bepaald moment is de gasdruk zo laag dat het verbranden van het gas onvoldoende energie levert om nog mee te rijden. Als ik voorzichtig rij kan ik de tank veel leger rijden. En dan krijg ik het effect dat op het dashboard staat dat ik nog 0 km rijden op CNG en toch nog 10 km verder rij op CNG tenzij ik plots veel gas geef. Als ik dan tank, dan krijg is meer dan 16 kg in de tank. Maar zelfs dan nog is niet alle gas weg uit de tank en zo dat verklaart waarom ik nooit 17 kg kan tanken.
 4. Het beste is een xtra-kaart aan te vragen bij Colruyt en dan via de webapplicatie of app het tanken te activeren. Dan kunt u tanken bij Dats en voor CNG krijg je dan nog 0,5% extra korting Een xtra-kaart van Colruyt heeft een 4-cijferige code en die kunt u wel veranderen. Als je al een xtra-kaart hebt van Colruyt dan moet je alleen nog het tanken bij Dats activeren via de webapplicatie of app. Ik had vroeger ook een tankkaart van Dats en die werkte ook met een 2-cijferige code die ik niet kon veranderen.
 5. Ik rij ruim 15.000 Km per jaar. En ik heb tot nu toe om de 6 maanden eens de gastank volledig leeggereden en dan met benzine gereden tot het alarm afging dat er te weinig benzine over was. Daarna heb ik dan iedere keer tegelijkertijd de gastank volledig gevuld en 10 l benzine getankt.
 6. Ik gebruik zo weinig mogelijk benzine. Ik rij met een seat leon 1,4 tgi. Als ik met gas rij, kom ik op een gemiddeld verbruik van 3,7 kg/100 km. Als ik met benzine (ron 95 E10) rij, dan heb ik een gemiddeld verbruik van 6,5 l/100 km. De huidige prijs van aardgas is 0,98€/kg voor H-gas. De huidige prijs voor benzine E10 is 1,35€. Als ik dat omreken, dan rij is 58% goedkoper met aardgas dan met benzine. Met mijn aardgastank geraak ik gemiddeld 400 km ver. Met benzine weet ik het niet want ik tank maar 10l terwijl de tank 50l is. Is er iemand die nooit met benzine rijdt (behalve voor het starten en kort na het tanken omdat dat zo ingesteld is). Loop een groot risico als ik dat doe?
 7. Ik rij om de 6 maanden mijn benzinetank leeg en doe dan 10l in mijn benzinetank. Voor de rest rijd ik altijd op CNG. Met 98-benzine zou je een kleiner verbruik hebben dan met 95-benzine. Maar 98-benzine is wel 8% tot 10% duurder. Heeft er al iemand getest wat het verschil in verbruik is?
 8. Het gemiddeld verbruik volgens de boordcomputer van de auto is een onderschatting van de realiteit. Bij mijn auto zou ik gemiddeld 3,7kg/100 km gebruiken, maar ik kom uit op 4kg/100 km als ik rekening heb met wanneer en hoeveel ik getankt heb. Ik denk dat dit bewust gedaan wordt om de werkelijkheid mooier voor te stellen dan ze is. Bij de officiële verbruikcijfers moet je toch ook 20 à 30% of nog meer bijtellen om aan het werkelijk verbruik te komen.
 9. Ik rijd sinds juni vorig jaar met een seat leon tgi 1.4 en de kostprijs per km is ook 4,7 nl. afgelegde afstand: 12345 aantal kg CNG: 455,69 => kostprijs: 502,97 aantal l benzine: 56,42l => kostprijs: 76,77 totaal: 597,74 / 12345 = 4,696€ / 100 km
 10. Ik rij sinds juni met een seat Leon ST TGI. Hij stelt inderdaad vanaf 55km/u voor om in 5de versnelling te rijden en vanaf 66km/u om in 6de versnelling te rijden. Als je dat doet dan heb je een lekker laag verbruik. Maar eerlijk gezegd, dat doe je alleen als je aan een constante snelheid rijdt. Als je de in 6de versnelling rijdt aan 65km/u dan heeft de motor wel veel minder trekkracht.
 11. Bellen naar Dats was inderdaad de juiste oplossing. Maar bellen voor zulke info vind ik eigenlijk niet meer van deze tijd. Ik zou toch verwachten dat ik dat ergens via een website, app, ... zou kunnen raadplegen. Ik heb ondertussen mijn tankkaart op 1€ na volledig kunnen opgebruiken.
 12. Pieter V

  Euhm...

  Op wikipedia heb ik een aantal bronnen gevonden: https://en.wikipedia.org/wiki/Boreal_(age) => lees gewoon de referenties onderaan de tekst https://en.wikipedia.org/wiki/Younger_Dryas => lees de referenties onderaan de tekst Wat ik hier verteld heb, is zeker niet iets dat ik uit mijn duim gezogen heb. Er bestaat daarover uitgebreide wetenschappelijke studies. De boorkernen van de ijskap van Groenland zijn een héél belangrijke bron over klimaatveranderingen in het verleden. De eerste keer dat ik van zoiets gehoord heb is in de jaren '80 in één van de cursussen toen ik aardrijkskunde studeerde.
 13. Met mijn seat leon tgi denk ik dat ik in totaal 1200 km moet halen met een volle gastank en volle benzinetank. Ik heb voor de laatste tankbeurt mijn gastank volledig leeg gereden en mijn benzinetank grotendeels en ik kwam aan 1060 km. Maar voor het begin van de test had ik al een half jaar (9000 km) met een volle benzinetank gereden. En iedere keer dat ik CNG tank rijdt de auto ongeveer een km op benzine (dat was zeker 100 km van het bereik met benzine). Ik ga dit niet testen omdat op benzine rijden ongeveer de helft duurder uitkomt.
 14. Pieter V

  Euhm...

  Eén opmerking over de opwarming van de aarde. In het verleden is het ook al voorgekomen dat in zeer korte tijd de aarde opwarmde. Een voorbeeld daarvan is het einde van de laatste ijstijd. Het einde van de ijstijd verliep in Europa als volgt: er was eerst een warmere periode: Allrod Daarna een zeer koude periode: De jonge Dryas En daarna begon het Holoceen met de periode Preboriaal. Die laatste opwarming verliep in zo'n 50 jaar en daarbij werd het meer dan 5°C graden warmer dan ervoor. In sommige delen van Ierland was de opwarming zelfs ronde de 10°C. Qua snelle opwarming kan dat tellen. De bewijzen daarvoor zijn vooral de boorkernen van de ijskap in Groenland (voor de timing) en de fossielen voor het soort klimaat. De vermoedelijke oorzaak van de snelle opwarming is de verandering van de Golfstroom. Tijdens de Jonge Dryas was er geen Golfstroom en werd het zeewater afgekoeld door de reusachtige smeltende ijsbergen. In 50 jaar tijd ontstond dan de Golfstroom die warm water aanvoerde (en nog altijd aanvoert) vanuit de subtropen.
 15. Biogas is vaak het resultaat van afvalverwerking. Er worden dus niet speciaal planten gekweekt om biogas te bekomen. Als biogas gehaald wordt uit afvalmateriaal dan heeft dat ook als voordeel dat de hoeveelheid broeikasgas vermindert. Methaan (CH4) is namelijk een véél sterker broeikasgas dan CO2 (nl. 23 keer zo sterk) Bij de verbranding van CH4 wordt water (H20) en C02 gevormd. Belangrijke natuurlijke bronnen zijn de permafrost die aan het dooien is en methaanhydraten in de diepzee die vrijkomen door de opwarming van de diepzee. Die methaanhydraten zijn zo talrijk dat het mogelijk is dat ze de het broeikaseffect verdubbelen als ze massaal vrijkomen aan het zeeoppervlak. De totale klimaatopwarming kan dan 10°C bedragen. Dat is meteen het doemscenario van de klimaatopwarming.
 16. Ik heb gisteren een mail gestuurd naar Dats om de stand van de tankkaart te weten. En ze hebben me doorverwezen naar de importeur d'Ieteren. Ik heb dus een mailtje naar d'Ieteren gestuurd. En tot nu toe heb ik alleen een ontvangstbevestiging gekregen. Ik ben dus ook aan het wachten.
 17. Ik tank meestal bij Dats Deinze en daar krijg ik van 15 tot 16 kg in mijn tank van 17 kg. Er is altijd nog een restje in de tank, dus het tankstation in Deinze zal wel in orde zijn. Ik heb ook al een paar keer in Dats Tielt getankt en dat was ook OK.
 18. Volgens de post hierboven kom je aan 5kg per 30 liter. Maar is het niet zo dat er 3 tanks zijn van elk 30 liter? Dan klopt het wel.
 19. Ik heb echt niet de indruk dat CNG als dé oplossing wordt voorgesteld. De meeste mensen (en ook de media) denken aan benzine voor de aankoop van een nieuwe auto, en dat vooral omdat diesel uit de gratie gevallen is en de dieselprijs nu even hoog is als de benzineprijs. De milieu-activisten daarentegen willen dat alle verkeer op elektriciteit rijdt. Over CNG wordt er amper gesproken. En er zijn steeds meer automerken die geen CNG meer aanbieden. Maar zoals ik het zie met mijn auto heeft CNG wel voordelen: -het is per afgelegde km 1/3 goedkoper dan benzine en diesel. Maar de overheid kan de belastingen op CNG wel verhogen -tot 2020 is er geen verkeerstaks -het is milieuvriendelijker dan diesel en benzine (minder C02, minder NOx en minder fijn stof) -de motor maakt echt weinig lawaai De nadelen zijn: -het rijbereik van CNG is maar 350 tot 400 km (met mijn vorige dieselauto geraakt ik ruim 1000 km ver met een volle tank) - er zijn weinig tankstations - de prijs van CNG is de laatste tijd fors gestegen (door het quasi monopolie van DATS) - het tanken duurt ongeveer 2 keer langer dan voor benzine en diesel - er zijn weinig automerken die CNG-auto's verkopen - ik vrees dat de overheid de belasting op CNG en de rijtaks voor CNG-auto's serieus zal verhogen CNG zal dus altijd wel beperkt blijven tot hoogstens 5% van de automarkt.
 20. Ik heb ook een Seat Leon ST TGI 1.4. Ik heb die dit jaar aangekocht en heb een gemiddeld verbruik van 3,9 kg/100 km. De kostprijs is iets meer dan 4€ per 100 km.
 21. Ik heb zo de indruk dat door de nieuwe WLTP-procedure er bijna geen CNG-wagens meer zullen geproduceerd worden. De ene na de andere constructeur stopt met zijn CNG-modellen.
 22. De oudste min of meer betrouwbare temperatuurmetingen zijn van de 18de eeuw. Maar voor België begint alles rond 1833. Uitspraken over de kleine ijstijd en een warmere periode in de middeleeuwen zijn in essentie gebaseerd op vb. jaarringen, ijskernen op Groenland en antartica, ... . Op basis daarvan kunnen al we al uitsluiten dat het van het begin van de jaartelling tot nu ooit warmer geweest is dan nu. De laatste ijstijd eindigde ruim 10.000 jaar geleden. En kort erna was er een periode dat het iets warmer was dan het gemiddeld klimaat van de 20ste eeuw. Maar door de huidige opwarming zitten we daar hoogstwaarschijnlijk boven. Een vorige warme periode was voor de laatste ijstijd en dat is meer dan 100.000 jaar terug. Maar hoe warm het was in de warmste periode van de tussenijstijd is niet exact te bepalen (er zit een foutenmarge op van enkele graden). De bronnen om zo iets te beweren zijn: -boorkernen van het ijs op de ijskap van Groenland en van Antartica -gegevens van de palynologie (pollen van planten) want een ander klimaat betekent andere planten -fossielen van dieren die in zee leven (afhankelijk van de temperatuur krijg je andere fossielen) -sedimenten van rivieren (de aard van de sedimenten zegt iets over het klimaat) ....
 23. Een exacte bronvermelding kan ik niet geven omdat dat eigenlijk iets is dat bestaat uit aanwijzingen.
 24. Een zonneminimum of -maximum zal wel het verschil niet maken. Het is maar al te duidelijk dat steeds meer hitterecords gebroken worden over heel de wereld. Kouderecords worden niet meer gebroken. En dat heeft alles te maken met de klimaatopwarming. De gemiddelde temperaturen zijn nu zo hoog als ze al in meer dan 100.000 jaar niet meer geweest zijn. Dat wil zeggen alleszins tot voor de laatste ijstijd.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...