Ga naar inhoud
bbh_blocked_dnftl

paulDS

Leden
 • Aantal items

  334
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  31

Alles dat geplaatst werd door paulDS

 1. Audi wel ja. Uurloon voor onderhoud aan Audi is 20-25% hoger dan bij Skoda (en dat in dezelfde VAG garage !) De onderhoudsbeurten voor mijn Skoda Superb of VW Touran die ik in de garage heb laten doen laten nog lager dan de hierboven vermelde bedragen, maar is ook al enkele jaren geleden dat ik daar nog geweest ben voor een 'normaal' onderhoud. Alle 'min of meer' normaal onderhoud doe ik zelf en dat scheelt echt wel in de kosten. Mijn garage is dan ook minder mooi aangekleed dan een dealer showroom.
 2. Helaas gebeurd dit niet met objectieve feiten. En de vraag is : wie gaat dat (kunnen) betalen. (Audi rijd'ers?) Het artikel dat jij aanhaalt baseert zich ook op niet-realistische verbruikscijfers, duidelijk nogal simplistisch.
 3. Dit ontbrak nog om het plaatje compleet te maken : https://gocar.be/nl/autonieuws/elektrisch/wordt-autorijden-onbetaalbaar-voor-jan-modaal
 4. Lees dit dan ook maar eens : https://gocar.be/nl/autonieuws/elektrisch/elektrische-autos-dan-toch-duurder-in-onderhoud
 5. Dat is een redelijk kromme redenering : Al eens nagedacht dat er voor de opwekking van die elektriciteit er ook meer primaire energie verbruikt wordt? De beste STEG gascentrales halen een rendement van 50 à (max) 55%. Tel daarbij de distributieverliezen 2à3 % en de rendementsverliezen bij het opladen van uw batterij (koeling vd batterij, rendement is tevens alleen optimaal bij 25°C en daalt merkelijk bij hogere of lagere temp), en bij gebruik het 80-85% rendement van uw elektromotor en dan wil ik het totaalplaatje nog wel eens zien.... onder de streep. Er is ook pas een studie gepubliceerd hierover : het effectieve elektriciteitsverbruik (kWh dat je betaald aan de elektr. maatschappij) ligt 20% hoger dan het verbruik dat de autofabrikant doorgeeft volgens de WLTP norm ! (studie ook gepubliceerd door Gocar). https://gocar.be/nl/autonieuws/elektrisch/hoeveel-verbruikt-een-elektrische-wagen-echt ; dit geeft een idee van het verschil tussen bruto en netto verbruik. En helaas zal je het bruto verbruik betalen.
 6. Getuigenis van een voormalig manager van een toonaangevend (ex- BELgisch) (ELEKtrisch energiebedrijf : "Rij sinds februari ook elektrisch. Spijtig genoeg een totaal verkeerde keuze. Elektrisch rijden is niet alleen duurder, zowel wat betreft initiële investering, maar evengoed voor de kost in het gebruik en het probleem van planning gebruik/laden. Het verhaal is misschien verschillend (beter) voor hen die hun EV gratis ter beschikking krijgen vanwege hun werkgever en/of de belastingbetaler (dus politieke mandatarissen), inclusief het laden. Mijn vorige dieselwagen was niet alleen zuiniger in energiegebruik, had probleemloos een voldoende actieradius en de aankoopkost bedroeg slechts de helft van een EV. Een Amerikaanse studie (op basis van ruim 3 miljoen facturen)bracht ook aan het licht dat de onderhouds- en herstellingskosten tot 3 x zo duur zijn als bij een klassieke verbrandingsmotor. Het verhaal wordt misschien beter met het inzetten van de "groene fuels" waaronder waterstof."
 7. Goede deal(er)! Longlife olie 507.00 voor de prijs van 'normale' 502.00 olie.
 8. paulDS

  Cng verlies

  nee, of de motor draait of niet maakt niet uit. Wat wel verschil maakt is de temperatuur van het gas waarmee de tank gevuld wordt, en de buitentemperatuur nadat de wagen een tijd heeft stilgestaan, waardoor het gas in de tank afkoelt (zeker s 'nachts).
 9. Als je hem verkoopt moet je de CNG tank wel eerst voltanken hé...
 10. Q8 in Ranst vandaag nog 1.40€/kg voor H gas
 11. Je hebt toch gezegd dat de stickers moeten blijven hangen hé?
 12. Gisteren nog H-gas getankt aan 1.4€/kg. E313 Ranst.
 13. Voor onze C4 GP (1.6VTi) °2009 : Vervangen onderdelen : Set remblokken merk BOSCH achteraan : 19.65€ 2 nieuwe remschijven achteraan (inclusief wiellagers) merk SKF : 2 x 46.84€ = 93.68€ Batterij 78 Ah 780A (EN) merk Hankook UHP Car Battery UMF57800 : 79.83€ +15€ transportkost = 94.83€ samengeteld ong. 210€ aan onderdelen dus. Werkuren : 0€* (zelf gedaan) *met uitzondering van een pot goede handzeep
 14. De distributieketting en spanner en kettingwielen incl. nokkenasversteller en kettinggeleidingen werden op onze Touran vervangen op 115.000 km, en het was nodig. Duidelijk merkbaar verschil, motor draaide soepeler, trok beter en ook een lager verbruik opnieuw. De totale kosten waren zo'n 1100 € (Bosch garage Lint) en nog geen enkele euro spijt over gehad. Van de Touran weet ik het niet, maar de achterste schokdempers van onze citroen C4 Grand Picasso heb ik zelf vervangen voor de totale som van .... 40€. (budgetmerk).
 15. https://www.ecomotori.net/guide/dossier-prezzi-metano-2021/ Dit is een link naar een italiaans artikel over de achtergrond van de hogere CNG prijzen aan de pomp
 16. Opgelet, appelen met appelen vergelijken. Het gaat hier niet om 5w30 normaal versus 5w30 longlife. Olie 508.00/509.00 total quartz ineo long life 0w20 is een kwalitatief betere olie dan de 5W30, je motor is beter beschermd. Ook het verbruik (gas/benzine) zal lager zijn bij deze olie.
 17. Ik verschiet mij vooral een ongeluk van de prijs om deze filter te laten vervangen bij de dealer. Als er nu één ding aan je auto is dat je makkelijk zelf kan doen, dan is het wel dit filter vervangen. Voor onze VW Touran koste deze welgeteld 10.3 € BTW inbegrepen en thuis geleverd (Dit filter maakte weliswaar deel uit van een grotere bestelling van onderdelen, waardoor de levering gratis was). Type filter was met actieve koolstof (anti-geur) en anti-allergie (anti-schimmel). Premium merk : Mann Filter.
 18. Best blijf je bij de viscositeitsklasse waar de auto voor ontworpen is. Voor CNG is het belangrijk om een olie te nemen met laag asgehalte, verlaagde waarden voor zink, fosfor en zwavel. (dus uit de ACEA 'C' reeks (C1,C2, C3 of C4, volgens voorschrift vd constructeur) Dit zijn courant verkrijgbare olieën voor Diesels met roetfilter. Het artikel in bijlage is al enkele jaren oud. Tegenwoordig is een olie met viscositeit 5W of 0W heen courant en 10W of 15W is echt wel passé. Oel für CNG motoren.pdf
 19. Zie ook op het forum : Zelf onderhoud uitvoeren op wagen (Touran CNG) (26/12/2019)
 20. Het is idd best goed mogelijk om dit zelf te doen. Bij VW met standaard gereedschap en gezond verstand. (En niet omgekeerd ) Voor de Touran kostten de onderdelen (Remblokken en schijven Ferrodo; Vooras) 73€. Citroen C4 Picasso (Remblokken en schijven vooraan) 55€. Wel meer speciaal gereedschap nodig, zeker voor de achteras)
 21. VW Touran 1.4TSI 150pk : 60.000km interval voor bougies. Idem in de elektronische onderhoudsmanual (ElsaWin) vermeld : TOURAN Spark plug change intervals Engine type Engine code Change intervals Description of work Petrol/natural gas engine AXW, BAG, BGU, BLF, BLG, BLP, BLR, BLX, BLY, BMY, BSE, BSF, BSX, BVY, BVZ, CAVB, CAVC, CBZB, CDGA, CTHB, CTHC Change interval : EVERY 60,000 kml (Mileage more than 60,000 km in 4 years) OR EVERY 4 years (Mileage less than 60,000 km in 4 years)
 22. Het reguliere onderhoud kan je laten doen in elke VAG garage, maar dat kan ook in een onafhankelijke garage gebeuren. Voor zaken die specifiek gerelateerd zijn aan de CNG installatie, evenals voor inspecties, kan je terecht bij AGS in Olen. Mijn Touran komt ook van Tavernier.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...