Ga naar inhoud
bbh_blocked_dnftl

paulDS

Leden
 • Aantal items

  355
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  33

Alles dat geplaatst werd door paulDS

 1. NB : ik had het over de onderhouds én gebruikskosten samen. Naarmate de EV technologie meer standaard wordt, lijkt het aannemelijk dat de kwaliteit van de onderdelen verbeterd en de failure rate (verder) zal dalen. En DAN rolt de bal verder door naar het kamp van de EV's. Maar dit zal alleen gebeuren als de kwaliteit verbeterd en niet als er geen verdere kwalitatieve progressie wordt gemaakt door de moordende concurrentie en bijhorende besparingen. Binnen 3 à 4 jaar weten we misschien meer....
 2. Aub : Mark Pecqueur, docent autotechnologie van de Thomas More Hogeschool in België wil toch ook nuanceren, als het gaat om reparaties: ,,Elektrische motoren hebben soms ook defecten. Veel minder dan verbrandingsmotoren weliswaar, maar dat cijfer is zeker niet nul. Er zitten nog altijd onderdelen in die stuk kunnen gaan. En wanneer dat gebeurt, zijn de herstelkosten vaak veel hoger. Soms moeten de magneten er dan uit en moeten wikkelingen vervangen worden. Dat kost allemaal veel geld. Hetzelfde geldt voor de accu's. Die worden niet volledig vervangen als ze defect zijn, daarvoor zijn ze veel te duur. Dat betekent uit elkaar halen en bepaalde cellen repareren of vervangen. De technologie van elektrische voertuigen is inderdaad minder slijtagegevoelig, maar niet feilloos.”
 3. E3 ranst vandaag 2,7 €/kg H-gas.
 4. Dezelfde oliefilter gaat in de longlife service 30.000 km mee. Geen haan die daar naar kraait. Indien je oliefilter na 15000 km al zo vol troep zou zitten dat de bypassklep opent, dan ga je niet ver meer rijden met die auto. De reden om voor CNG wagens op 15.000 km de olie te verversen heeft te maken met de veel hogere thermische belasting van de olie (dat is ook de reden dat er bij CNG wagens af fabriek er een grotere oliekoeler wordt ingebouwd) Door deze hogere thermische belasting verouderd de olie sneller, oxideert meer en gaat in kwaliteit achteruit. Daarom word de olie vroeger vervangen, maar in principe KAN het filter nog een tweede beurt mee. Bij de 1.4 TSI ecofuel motor kan je makkelijk de oliefilter even losdraaien en leeg laten lopen in het carter, waardoor er niet zoveel oude olie in achterblijft. Zelf vervang ik uit principe wel altijd de oliefilter bij een oliewissel.
 5. Geloof het of niet, mijn onderhoud op 60.000 km heeft me welgeteld 122€ gekost (aan onderdelen) Olie 505.01 + oliefilter, luchtfilter, pollenfilter, 4 bougies, ruitenwisser achter. Werk was 0 € . (DIY) Ik heb ook het bakje van de ruitenwisservloeistof zelf gevuld. Voor het verschil van de prijs met de dealer (hoewel Tavernier nog best schappelijk is), kan ik nog een paar keer de CNG tank vullen
 6. Het CNG station van Bouwel staat al aangegeven op de site van DATS24 en ook op Google maps
 7. Zonder woorden, toch goed verstaan...
 8. Jazeker, eerst de Betaalterminal natuurlijk
 9. Niet zozeer met uw auto, maar wel met Uw ZIJN bankrekening
 10. Veel te veel voor een auto met zo weinig kilometers ! is idd een bekend euvel, maar ik dacht dat het met rijden op aardgas beter zou zijn dan op naft. (Omwille van de meer zuivere verbranding op gas).
 11. Inderdaad, zelf bij identiek motortype betaal je voor een standaard onderhoudje veel meer. Trouwens ook bij VW, maar Audi doet er nog een ferme schep bovenop
 12. Bij Enora in diegem gisteren nog getankt aan 1.899 €/kg H gas..... Hallo DATS ????? (Vandaag is het weliswaar aangepast naar 2.27 €/kg maar dat is nu dus juist de helft van de "marktleider")
 13. Vandaag getankt bij Total Energies in Vilvoorde voor 2.4 €/kg (H-gas)
 14. Zopas nog getankt in de Schaarbeeklei in Vilvoorde bij Total Energies : 2.10 €/kg voor H-gas.
 15. Touran 1.4 Ecofuel had standaard af fabriek 150 pk maar word wel niet meer gemaakt. Ik heb nooit begrepen dat die motor ook niet een caddy kon, ze zijn familie van elkaar
 16. Vandaag komt de Vivaldi regering met een cheque van 100€ indien je je huis verwarmt met aardgas. Zou dit ook gelden als je in je CNG wagen de interieurverwarming aanzet???
 17. Audi wel ja. Uurloon voor onderhoud aan Audi is 20-25% hoger dan bij Skoda (en dat in dezelfde VAG garage !) De onderhoudsbeurten voor mijn Skoda Superb of VW Touran die ik in de garage heb laten doen laten nog lager dan de hierboven vermelde bedragen, maar is ook al enkele jaren geleden dat ik daar nog geweest ben voor een 'normaal' onderhoud. Alle 'min of meer' normaal onderhoud doe ik zelf en dat scheelt echt wel in de kosten. Mijn garage is dan ook minder mooi aangekleed dan een dealer showroom.
 18. Helaas gebeurd dit niet met objectieve feiten. En de vraag is : wie gaat dat (kunnen) betalen. (Audi rijd'ers?) Het artikel dat jij aanhaalt baseert zich ook op niet-realistische verbruikscijfers, duidelijk nogal simplistisch.
 19. Dit ontbrak nog om het plaatje compleet te maken : https://gocar.be/nl/autonieuws/elektrisch/wordt-autorijden-onbetaalbaar-voor-jan-modaal
 20. Lees dit dan ook maar eens : https://gocar.be/nl/autonieuws/elektrisch/elektrische-autos-dan-toch-duurder-in-onderhoud
 21. Dat is een redelijk kromme redenering : Al eens nagedacht dat er voor de opwekking van die elektriciteit er ook meer primaire energie verbruikt wordt? De beste STEG gascentrales halen een rendement van 50 à (max) 55%. Tel daarbij de distributieverliezen 2à3 % en de rendementsverliezen bij het opladen van uw batterij (koeling vd batterij, rendement is tevens alleen optimaal bij 25°C en daalt merkelijk bij hogere of lagere temp), en bij gebruik het 80-85% rendement van uw elektromotor en dan wil ik het totaalplaatje nog wel eens zien.... onder de streep. Er is ook pas een studie gepubliceerd hierover : het effectieve elektriciteitsverbruik (kWh dat je betaald aan de elektr. maatschappij) ligt 20% hoger dan het verbruik dat de autofabrikant doorgeeft volgens de WLTP norm ! (studie ook gepubliceerd door Gocar). https://gocar.be/nl/autonieuws/elektrisch/hoeveel-verbruikt-een-elektrische-wagen-echt ; dit geeft een idee van het verschil tussen bruto en netto verbruik. En helaas zal je het bruto verbruik betalen.
 22. Getuigenis van een voormalig manager van een toonaangevend (ex- BELgisch) (ELEKtrisch energiebedrijf : "Rij sinds februari ook elektrisch. Spijtig genoeg een totaal verkeerde keuze. Elektrisch rijden is niet alleen duurder, zowel wat betreft initiële investering, maar evengoed voor de kost in het gebruik en het probleem van planning gebruik/laden. Het verhaal is misschien verschillend (beter) voor hen die hun EV gratis ter beschikking krijgen vanwege hun werkgever en/of de belastingbetaler (dus politieke mandatarissen), inclusief het laden. Mijn vorige dieselwagen was niet alleen zuiniger in energiegebruik, had probleemloos een voldoende actieradius en de aankoopkost bedroeg slechts de helft van een EV. Een Amerikaanse studie (op basis van ruim 3 miljoen facturen)bracht ook aan het licht dat de onderhouds- en herstellingskosten tot 3 x zo duur zijn als bij een klassieke verbrandingsmotor. Het verhaal wordt misschien beter met het inzetten van de "groene fuels" waaronder waterstof."
×
×
 • Nieuwe aanmaken...