Ga naar inhoud
bbh_blocked_dnftl

JEGO

Leden
 • Items

  310
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  44

Alles dat geplaatst werd door JEGO

 1. Dit staat op https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas Momenteel heeft DATS24 een marge van 1 euro en 16 cent per kilogram aardgas. Toen het 80 cent per kilogram was konden ze hier alleen maar van dromen denk ik. Ze blijven bewijzen dat ze hun monopolie misbruiken. Zeker als andere het aan 1,25 euro per kilogram kunnen doen... Dat is een marge van 60 cent per kilogram. Aan de dagprijs van gisteren: Een kilogram kost nu aan inkoop prijs 44 cent. Met belasting is dat dan 53 cent. In Nederland zit er sinds een paar maanden ook een accijns op LNG dus ook op CNG uit LNG. En alsnog is de prijs van Rolande 1,77 euro per kilogram in NL en in Belgie is het bij hun 1,44 per kilogram.
 2. Is het niet gewoon een versleten O-ring of wat teflon dat vervangen moet worden? De foto maakt niet echt duidelijk waar het lek net zit.
 3. Toevallig een aantal veiligheids documenten gevonden voor de Caddy en de Golf. Het lijkt alsof ze bedoeld zijn voor brandweer en sleepdiensten. Ik laat ze hier achter voor de geïnteresseerden. Volkswagen_Golf_TGI_Stationwagon_2020_4d_CNG_EN.pdf Volkswagen_Caddy_TGI_MPV_2022_5d_CNG_EN.pdf
 4. JEGO

  Toekomst cng

  Dat kan net een positief punt zijn om er nu een te kopen, zelfs al wil je helemaal niet op CNG rijden...
 5. JEGO

  Toekomst cng

  Ligt er een beetje aan, ik zou kijken naar de inhoud van de benzine tank op dit moment. Het voordeel is dat je kan kiezen op welke brandstof je rijdt. Als het niet mogelijk of interresant is om op CNG te rijden kan je nog gewoon verder op benzine. Op dat vlak heb je geen nadelen. Enkel dat je een extra 4 jaarlijkse keuring hebt voor de tanks en een kleine meerkost op de jaarlijkse keuring. Normaal heb je alsnog een lagere BIV en wegenbelasting aangezien de uitstof waarden lager liggen. Met andere woorden indien de aankoopprijs niet significant verschilt kan het zeker het overwegen waard zijn. Kritiek punt is hier de inhoud van de benzine tank. Indien je kijkt naar een Audi A3 uit 2016 dan heb je geloof ik nog een 50L benzine tank +18kg cng. Een ander alternatief is een A4 uit die periode met 25L benzine en 25kg CNG.
 6. Ja maar dat is zeker het h gas wat ze als L gas verkopen? Dat is niet overal zo. 3.3 KG op 100 KM is wel netjes!
 7. Dat zal de reden zijn dat ze CNG zo duur houden. Ze moeten het toch ergens mee financieren.
 8. Ik denk per opbod? Ik zal beginnen! €100
 9. JEGO

  Toekomst cng

  Interessante studie die inhaakt op mijn opmerking over de productie van CNG uit waterstof. https://www.pv-magazine.com/2023/11/13/photovoltaics-for-biomethanation/
 10. JEGO

  Toekomst cng

  Vooralsnog heb ik nog geen probleem gehad met de 9 liter van de caddy maar dit geeft denk ik wel een hoop gemoedsrust.
 11. De reden dat LPG meestal niet mag in ondergrondse garages is omdat het zwaarder is dan lucht en dus naar onder 'drijft'.... De reden dat CNG niet mag in garages met balken is omdat het naar boven 'drijft' net omdat het lichter is dan lucht. Als het plafond glad zou zijn dan zou het uit de garage kunnen 'drijven'. Het stapelt zich dus wel effectief op tussen die balken. Met hetzelfde principe gaat een hete luchtballon omhoog. Warme lucht is net als CNG minder zwaar dan de gewone lucht. Het kan echt niet simpler....
 12. Ik wordt hier nu wel een beetje moe van... De basisprincipes van waarom methaan zich tussen die balken ophoopt heb je nu zelf gepost. Dus ja, ik heb gelijk. Bedankt om dat zelf te berichten.
 13. JEGO

  Toekomst cng

  Vooralsnog is het vooral de zwaardere industrie die nog niet op elektrisch over kan stappen waar nog iets van evolutie op vlak van CNG gebeurt, zoals de trekkers van New Holland. https://www.autocarpro.in/news-international/new-holland-to-debut-next-gen-methane-power-cng-tractor-at-agritechnica-116956 Mijn hoop ligt een beetje op H2, en dat ze dat effectief omzetten in methaan om gebruik te kunnen maken van het bestaande gas netwerk. Dat is zou in ieder geval een betere oplossing zijn dan pure H2. Het idee; H2 groen opwekken tijdens de overproductie momenten van wind en zon (en kern) + er methaan van maken met CO2 uit de industrie/atmosfeer (4H2 + CO2 -> CH4 + H2O). Bij gebruik in verwarming van huizen en als brandstof komt er dan geen nieuwe CO2 vrij. Met andere worden, dit process is dus CO2 neutraal. Waarom? H2 gebruiken gaat samen met meer gevaren. waterstof heeft meer ontploffingsgevaar dan Methaan, het is moeilijker om te transporteren, en het ontsnapt uit alle opslagtanks. -> Auto met vloeibare H2 heeft een lege tank na 2 weken omdat het verdampt en vrij gelaten wordt om te hoge druk te vermijden. Met gasvormige H2 moet je op 700 bar werken voor hetzelfde bereik als een wagen op CNG (met 200 bar).
 14. Ik raad u aan om de basisbeginselen van de gaswet en vloeistofdynamica door te nemen aangezien dat dat al het bewijs levert wat nodig is. Bron: Ik heb een profesionele bachelor electronica-ICT gedaan, een academische bachelor fysica, en mijn master industrieel ingenieur met bijbehorende titel behaald, een experiment aan boord van het internationaal ruimtestation gehad, 2 jaar bij het Europees ruimtevaartagentschap gewerkt, en nu bij ASML. Ik hoop dat dat voldoende voor u is?
 15. Wie heeft het over politiek???? Ik heb het zelf over de wetenschap... Hiervoor is geen bewijs nodig, dit zijn basisbeginselen van de gaswet en vloeistofdynamica... Het mag wel gewoon gezellig blijven als forumleden iets proberen uit te leggen aan andere forumleden.
 16. De riem moet men vervangen na 180.000 km.
 17. Koeien staan niet in een ondergrondse parking. En ze hebben ook geen kilograms aan CNG aan boord. Als je in bad zit en een bakje (gevuld met water) omgekeerd onderwater houd en dan scheten laat dan zullen ze zich ook opstapelen in dat bakje "tussen de balken". Gassen behoren net zo zeer tot de vloeistof dynamica en kan je idem dito vergelijking (in dit geval). Denk ook aan de cocktails met die mooie laagjes, is gewoon het verschil in massadichtheid.
 18. DATS24 is zowaar gezakt met zen prijs! Nooit gezien haha. 1.935 EUR/kg, waarschijnlijk omdat ze zagen dat de andere maar minimaal omhoog gingen.
 19. Ja belachelijk..... Als men op H2 in wilt gaan zetten zou CNG alsnog een belangrijke rol kunnen spelen. HET produceren is redelijk goed te doen, opslag en transport daarintegen.... Om evenveel energie in een H2 auto te krijgen als een CNG wagen moet men de tanks op 700 bar laten werken. Men kan van H2 CNG maken. Perfect om tijdens de overproductie van zon en wind H2 / CNG te produceren om vervolgens te gebruiken wanneer men wilt. Ja natuurlijk zit er een verlies op, maar alle energie opslaan in batterijen gaat ook met verliezen. H2 en CNG zijn hiervoor de perfecte moleculaire batterijen. CNG maken van H2 2H2 + C02 => CH4 + O2 Die CO2 die nodig is zouden ze kunnen afvangen uit de industrie. Waardoor het dus CO2 neutral is onder aan de streep. Bij gebruik van het methaan krijg je dus geen extra uitstoot enkel de CO2 die er in gestoken is. CH4 + 2O2 => CO2 + 2H2O + energie
 20. Mhmm, gek dat ze het dan alsnog als L-gas verkopen. Inderdaad zal dat geen merkbaar verschil opleveren. Edit; Net even gekeken voor Zolder; daar is het toch nog maar 10.29 KWh.
 21. Grappig wel. In Nederland doen ze dit ook. Initieel met hun Groningse gas moesten ze hun lage kwaliteit upschalen naar 75 a 80% methaan door de troep er uit te halen. Nu moeten ze met import ook stikstof toevoegen in hun netwerk omdat heel het land ontwikkeld is op ~80% kwaliteit. Het onozele is dat je dus meer betaald om L-gas te tanken dan voor H, of zelfs H+ gas uit LNG omdat ze meer stappen moeten toepassen om datzelfde H gas in hun netwerk te pompen als L gas. Ik passeer er vaak omdat ik er werk dus ik zoek meestal een station van Rolande op (korting met ROMAC ook). De L-gas stations zijn vaak 10 a 20 cent duurder per kg.
 22. Ik zou zeggen pakken wat je pakken kan. Als DATS er achter komt betaal je de volle pot haha.
 23. Hoezo is het eigenlijk H-gas?
 24. DATS24: 2.040 EUR/kg Afgelopen Februari vroegen ze bij een marktprijs gelijk aan de huidige marktprijs hetzelfde. Moet de marktprijs stabiel op >52 euro per MWh komen te liggen zou DATS24 volgens de gegevens die ik heb naar 2,14 euro gaan per kilogram. Als ik dan verder kijk dan gingen de 'normale stations' het volgende doen; 1 Feb 2023 Kallo : € 1,60 Hoboken , Ranst , Heverlee , Tessenderlo : € 1,68 Londerzeel : € 1,40 Ik vermoed dat we dus wel een stijging mogen verwachten. 100% deze prijs komt er niet van denk ik, toen kwamen ze van een hogere prijs, en nu zit er een dalende trend in de prijs.
 25. https://www.dpdhl.com/de/presse/pressemitteilungen/2023/dhl-nimmt-tankstellennetz-fuer-bio-cng-in-betrieb.html DHL in Duitsland zet in op CNG met 360 trucks
×
×
 • Nieuwe aanmaken...