Wie een groene wagen koopt, zoals een CNG-wagen, draagt zijn steentje bij tot een beter milieu. Het prijskaartje van zo’n wagen kan tot 2.000 euro duurder zijn dan dat van een gewone benzinewagen. Veel mensen sluiten dan ook een lening af voor de aankoop van CNG-wagen. Maar waar moet je op letten?
Kies de juiste autolening
Ga niet blindelings voor een gewone autolening wanneer je de aankoop van een CNG-wagen wilt financieren met een krediet. Veel banken bieden namelijk speciale groene leningen aan voor wie een milieuvriendelijke wagen koopt.
De tarieven voor die leningen zijn lager dan die voor een financiering van een nieuwe wagen. Bij de grootbank Belfius zien we bijvoorbeeld dat het tarief voor een groene autolening (0,99%) tot vijftig basispunten lager is dan die voor een gewone autolening (1,5%).
Durf je vertrouwde bank te bedriegen
Het aantal spelers dat uitpakt met groene leningen, of leningen op maat van wie een CNG-wagen koopt, neemt jaar na jaar toe. Dat zorgt ervoor dat er meer concurrentie is op de kredietmarkt en daar kan je als consument van profiteren.
Wees ook niet trouw aan je huidige bank als je op zoek bent naar een lening voor je nieuwe CNG-wagen. De kans is namelijk vrij groot dat je bij een concurrent een beter tarief krijgt. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste groene autolening loopt op tot maar liefst 5 procentpunten. Vergelijken is dan ook de boodschap.
De tarieven die de banken hanteren, zijn doorgaans vaste tarieven. Dat betekent dat er weinig tot geen ruimte is om te onderhandelen over het rentepercentage. Dat maakt het vergelijken van leningen weliswaar veel eenvoudiger.
Vergelijk autoverzekeringen
Uit een eerdere rondvraag van aardgasrijder.be bleek al dat de verzekeraars geen korting op de premie van je autoverzekering geven wanneer je een CNG-wagen koopt. Dit sluit niet uit dat je kan besparen op je autoverzekering. Net zoals bij een autolening kan je heel wat geld besparen als je verschillende aanbieders vergelijkt. Daarbij is het onder meer belangrijk om het gebruik van je wagen onder de loep te nemen. Wie bijvoorbeeld minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, kan overwegen om een kilometerverzekering af te sluiten. Wie meer kilometers op de teller heeft staan, is doorgaans goedkoper af met een gewone autoverzekering.
Al mag je zeker de voorwaarden van je verzekering niet uit het oog verliezen. Wat wordt er wel en niet gedekt? Verzekeraars zijn wettelijk verplicht om een aantal dekking op te nemen in de BA-verzekering, zoals de schade aan de slachtoffers van een ongeval, zowel hun materiële schade als hun lichamelijke schade. Al merken we dat veel verzekeraars enkele extra dekkingen opnemen in die verzekeringen. Staar je dus niet blind op de premie van de verzekering.