Rijden op CNG: minder duur, beter voor het milieu

Steden en gemeenten hebben een voorbeeldrol te vervullen op het vlak van klimaat. Een treffende oplossing om geld en energie te besparen, is een wagenpark op gas. Dat beamen ook de Waalse gemeente Ham-sur-Heure en netbeheerder ORES. CNG is oplossing voor de energietransitie.”  

Heel wat steden en gemeenten kiezen – met in het achterhoofd de voorwaarde dat ze tegen 2050 klimaatneutraal moeten zijn – voor een wagenpark op gas. Dat heeft tal van voordelen. Wagens op CNG zijn niet alleen gunstig in aankoop en onderhoud, ook aan de pomp wordt heel wat uitgespaard en ze stoten minder CO2 en fijn stof uit. Dat maakt dat ze een goed alternatief zijn voor diesel of benzinewagens. Bovendien kan CNG worden ingezet voor allerlei gemeentelijke taken, zowel bij de politie, de afvalbeheerder als de technische dienst.

Pilootproject
Een gemeente die de omschakeling naar CNG maakte, is het Waalse Ham-sur-Heure. “Wij hebben intussen een twintigtal CNG-voertuigen in ons bezit”, zegt burgemeester Yves Binon. “In de toekomst zullen we samen met netbeheerder ORES een slowfillpomp installeren. Die wordt geïntegreerd in de nieuwe technische dienst die we bouwen. Door de samenwerking met ORES kunnen we daar er pilootproject van maken.”

Biomethaan
Ook netbeheerder ORES heeft ruime ervaring met CNG: het heeft een 50-tal wagens op gas en installeerde al drie gastankstations op eigen sites. Aan de hand van een vervangprogramma zal ORES zijn wagenpark verder omschakelen naar gas én het stimuleert andere steden en gemeenten om dat ook te doen. “We denken dat CNG duidelijk de oplossing bij uitstek is voor de energietransitie tot 2030”, zegt Mario Conté van ORES. Bovendien wordt er aan projecten gewerkt om biomethaan in het gasnet te injecteren. Daardoor zullen de voertuigen rijden op biogas dat wordt geproduceerd uit landbouw- en huishoudelijk afval. Aardgas zal dus alleen maar ‘vergroenen’. Op die manier blijft het een uiterst duurzame en toekomstgerichte keuze.

Benieuwd naar het volledige verhaal?  Bekijk de Kanaal-Z reportage hier.

Wilt u als gemeente uw wagenpark vergroenen en een CNG-installatie plaatsen? Neem dan contact op met Didier Hendrickx.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.