Import van aardgas? Waar komt ons Belgisch gas vandaan?

Aardgas dat naar België wordt getransporteerd, kan uit verschillende bronnen afkomstig zijn. In veel gevallen wordt het aardgas geïmporteerd uit andere landen via pijpleidingen of als vloeibaar aardgas (LNG). Enkele belangrijke bronnen van geïmporteerd aardgas naar België zijn:

  1. Noordzee: België haalt een deel van zijn aardgas uit offshore gasvelden in de Noordzee, die worden ontwikkeld door Belgische en internationale energiebedrijven.
  2. Nederland: Nederland is een belangrijke leverancier van aardgas aan België. Het Nederlandse Groningen-gasveld was historisch gezien een grote bron van aardgas, hoewel de productie daarvan is verminderd vanwege seismische activiteit en milieukwesties. Niettemin blijft Nederland een belangrijke bron van aardgas voor België.
  3. Noorwegen: Noorwegen is een grote producent en exporteur van aardgas, en een deel van het Noorse aardgas wordt via pijpleidingen naar België getransporteerd.
  4. LNG-import: België importeert ook vloeibaar aardgas (LNG) vanuit verschillende landen over de hele wereld. LNG-terminals in België, zoals de Zeebrugge LNG-terminal, ontvangen LNG-tankers die aardgas leveren vanuit landen zoals Qatar, Rusland, de Verenigde Staten en andere.

De exacte mix van aardgasbronnen kan variëren afhankelijk van factoren zoals prijs, beschikbaarheid en geopolitieke overwegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.