Steeds meer steden en gemeenten kiezen voor wagenpark op aardgas.
CNG-voertuigen winnen aan populariteit
Rijden op gas is een interessant alternatief voor diesel- en benzinewagens, en dat hebben heel wat gemeenten begrepen. Afvalintercommunale Imog was in 2015 de pionier in Vlaanderen en is vandaag nog steeds overtuigd van de voordelen van CNG. “We openden zopas een tweede tankstation.”
Tegen 2050 volledig klimaatneutraal zijn, dat is de ambitie van Europa. Daarom worden steden en gemeenten aangespoord om onder meer hun wagenpark te vergroenen. Een goed alternatief voor benzine- en dieselwagens zijn voertuigen op CNG. Die zijn niet alleen gunstig in aankoop en onderhoud, ook aan de pomp wordt heel wat uitgespaard en ze stoten minder CO2 en fijn stof uit. Bovendien geeft CNG ook garanties voor de toekomst. De wagens zullen straks rijden op hernieuwbaar biogas, geproduceerd uit landbouw- en huishoudelijk afval, wat de CO-uitstoot nog fors zal terugdringen.
Imog uit Harelbeke hoeft alvast niet meer overtuigd te worden. De afvalintercommunale pionierde in 2015 met de aankoop van CNG-voertuigen en de installatie van een tankstation. “We hebben toen echt wel onze nek uitgestoken, maar het blijkt achteraf de enige juiste keuze te zijn geweest”, zegt Johan Bonnier, algemeen directeur van Imog. “Naast onze eigen vrachtwagens komen ook andere steden en gemeenten én heel wat particulieren tanken op onze site. In tweeënhalf jaar hebben we onze installatie afgeschreven. Door deze fantastische resultaten hebben we in maart van dit jaar een tweede tankstation geopend.”
“Beter dan elektrisch”
Ook de West-Vlaamse gemeente Zwevegem en hulpverleningszone Fluvia stapten mee in het CNG-verhaal. “Dit past perfect binnen ons lokale klimaatactieplan om minder CO2 uit te stoten”, zegt Zwevegems burgemeester Marc Doutreluingne. “We werden overtuigd door de prijs, klimaatkwaliteit en de afstand die kan worden afgelegd met een CNG-voertuig. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de elektrische wagens. Het is de bedoeling om tegen het einde van deze bestuursperiode 85% van ons wagenpark op CNG te laten rijden.”
Bij hulpverleningszone Fluvia kiest men eveneens voor milieuvriendelijkheid. “Wij trekken bij de brandweer de kaart van de toekomst en daar hoort een groen wagenpark bij. Een derde van onze voertuigen rijdt op CNG, dat is best knap”, besluit Kaat Nuyttens van Fluvia.
Benieuwd naar het volledige verhaal? Bekijk de Kanaal-Z reportage hier.
Wilt u als gemeente uw wagenpark vergroenen en een CNG-installatie plaatsen? Neem dan contact op met Didier Hendrickx .
15