Pitpoint slaat zijn vleugels uit naar het oosten, namelijk Duitsland. Het bedrijf dat zich begeeft op de markt van schone brandstoffen en regelmatig aandacht heeft gekregen hier op aardgasrijder.be heeft van het Duitse bedrijf Gazu dertien CNG-tankstations gekocht. Deze aankoop moet leiden tot meer groei in Duitsland, vertelt Pitpoints CEO Erik Kemink, die uiteindeljik heel Noordwest-Europa wil veroveren.
Pitpoint wil een grote Noordwest-Europese speler worden in vier takken van schone brandstoffen: CNG (compressed natural gas), LNG (liquified natural gas), waterstof en -sinds kort- ook elektriciteit als brandstof. Het bedrijf is actief in Nederland en België, en nu dus ook in Duitsland.
Pitpoint zocht een springplank in Duitsland, en vond deze in de koop van dertien CNG-stations van het Duitse bedrijf Gazu, dat een vergelijkbare missie heeft als Pitpoint. Met de opbrengst van de verkoop, die zowel door Gazu als door Pitpoint onbenoemd blijft, willen de Duitsers verder groeien in eigen land.
Voor Pitpoint betekenen de Duitse stations een voet tussen de deur. Zolang er nog geen Duitse organisatie op poten is gezet, zal Gazu het beheer van de compressed natural gasstations blijven verzorgen.
Dat de Duitse springplank zich in de vorm van CNG-stations heeft aangediend, is toeval. Deze kans deed zich voor, en Pitpoint hapte toe. Voor hetzelfde geld had zich een kans voorgedaan op het vlak van elektrisch vervoer, waar de Duitse regering vorige week een fors stimuleringsprogramma voor aankondigde. Op die golf wil Pitpoint, dat in Nederland zo’n 250 laadpalen exploiteert, zeker ook meeliften. Groei is mogelijk door nieuwe overnames of door het realiseren van eigen uitbreidingen, stelt Kemink.
Afgelopen week werd bekend dat de Duitse overheid op elektrische auto’s vijfduizend euro subsidie verstrekt en op plug-inhybrides drieduizend euro. De oosterburen maken in totaal meer dan een miljoen euro subsidie vrij. Ook werden plannen bekend om de fiscale voordelen voor aardgas (CNG) uit te breiden.
De CEO kan nog niet zeggen in welk volgende land door zijn bedrijf een entree zal maken, maar dat de ambitie verder reikt dan de huidige drie landen is duidelijk. Financiering van al deze expansie gebeurt deels uit eigen middelen: Pitpoint schrijft zwarte cijfers wat investeringen mogelijk maakt. Maar ook de aandeelhouder,investeringsmaatschappij Bencis, maakt investeringen mogelijk.
Als aardgasrijder een suggestie mag doen… uitbreiden in Frankrijk én België !