Foodtrucks op aardgas en zonne-energie

Regelmatig kijkt aardgasrijder.be de grens over om te kijken hoe er in het buitenland wordt omgegaan met milieuvriendelijke(re) vormen van transport. Uiteraard kijkt aardgasrijder.be vooral naar oplossingen die te maken hebben met CNG / aardgas.

We gaan nu naar een ander continent, namelijk Noord-Amerika.

New York lanceert food trucks op CNG en zonne-energie !

De massale opkomst van mobiele eetkramen baart de stad New York grote zorgen. Deze foodtrucks draaien op fossiele brandstoffen en leiden zo tot steeds meer vervuiling in deze wereldstad. New York lanceert daarom mobiele eetkramen op zonne-energie en CNG.

Er was een tijd dat je alleen frieten, hamburgers of oliebollen kon kopen van een eetkraam, echter de laatste jaren beleven we in Europa en de VS een echte explosie van food trucks en gespecialiseerde mobiele eetkramen die een snelle hap in alle mogelijke variaties aanbieden. In de steden en vooral op festivals zijn ze een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld geworden, niet zelden zien ze er heel hip uit.

Maar de street food-trend heeft ook een keerzijde: de vervuilende uitstoot. Licht, koeling, kookinstallaties en verplaatsing vreten energie. Vaak gebruiken de mobiele keukens dieselgeneratoren en gasflessen.

3 miljoen food trucks in de VS

In de Verenigde Staten alleen al zijn er meer dan drie miljoen food trucks, goed voor een uitstoot van 7 miljoen kilogram CO2 per uur. En de vloot blijft groeien, want het is een boomende markt: sinds 2010 stijgt de jaaromzet van de food trucks met bijna 10 procent.

Het stadsbestuur van New York stuurt daarom zelf vijfhonderd milieuvriendelijke food trucks de straat op. Ze rijden en werken op aardgas (CNG) én zonne-energie. Wie op straat een snelle hap wil verkopen, kan een food truck voor vijf jaar leasen voor een bescheiden bedrag.

New York hoopt met dit proefproject de uitstoot van fossiele brandstoffen bij food trucks met 60 procent te verminderen. De verkopers zelf kunnen ook op hun energiefactuur besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.