Persbericht: CNG Event

Nieuw premiesysteem voor aardgaswagens (officiële uitnodiging hier)

Annemie Turtelboom, Vlaams Minister van Energie, zal er op dinsdag 22 december bij zijn wanneer NGVA.be – de Natural Gas Vehicle Association – een nieuw premiesysteem voor CNG-wagens aankondigt in de Thomas More Hogeschool in Sint-Katelijne-Waver. Dit in samenwerking met volgende organisaties: TRAXIO, FEBIAC, NGVA.be/KVBG, Thomas More, G&V Energy Group, Drive Systems, Ecofillco, Electrabel, Fluxys, Ores, Eandis, en Dats24 – Colruyt Group.

CNG-rijden is een betaalbaar groen alternatief geworden voor zowel bedrijven als particulieren, en dit door de dalende kostprijs van aardgasvoertuigen en de fiscale vrijstellingen. Met een nieuw en nog aan te kondigen premiesysteem voor CNG-wagens – onder embargo tot op het event – wil NGVA.be bij aankoop de kloof die vandaag nog bestaat tussen een conventioneel voertuig en een zuiniger model, kleiner maken. Deze maatregel stimuleert potentiële kopers van een nieuw voertuig richting de CNG-optie. Het streefdoel van de Vlaamse Regering van 40.000 aardgaswagens tegen 2020 komt zo dichterbij.

De associatie voor CNG-wagens bouwt hiermee verder aan de vergroening van de verkeersfiscaliteit die de Vlaamse Regering eind oktober reeds goedkeurde. Om nieuwe technologieën te ondersteunen werden in de vergroende verkeersbelasting reeds een aantal vrijstellingen of verminderingen voorzien. Zo krijgen voertuigen op aardgas een vrijstelling op de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting inverkeersstelling tot en met 2020. Eigenaars van een CNG-voertuig worden zo beloond voor hun duidelijke groene keuze. Aardgas heeft namelijk unieke troeven in de evolutie naar duurzame mobiliteit: het is veel milieuvriendelijker, stoot 27 procent minder CO2 uit dan fossiele brandstoffen en bevat 95 procent minder fijn stof.

Minister Turtelboom: “We willen een positieve keuze voor vergroening maken en zo de strijd aangaan met vervuilende emissies die schadelijk zijn voor mens, milieu en klimaat. Ik ben dan ook verheugd dat NGVA.be mee haar schouders zet onder dit duurzame project.”

Programma:

9u30: Onthaal

10u: Verwelkoming en inleiding Dhr. – Jos Vermeiren (TRAXIO)

10u05: De technische, milieu- en economische voordelen van CNG door dhr. Mark Pecqueur (Thomas More)

10u25: Situering van CNG in de energiemix, evoluties en ambities in 2016 door dhr. Didier Hendrickx (NGVA.be)

10u40: Uitrol van CNG – infrastructuur in Vlaanderen: paneldebat met Xavier Dewulf (G&V Energy Group), Philippe Desrumaux (DRIVE SYSTEMS), Walter Vandenbossche (EANDIS), Raf Flebus (DATS 24 – Colruyt Group), en Dhr. Johan Delrue (ECOFILLCO), gemodereerd door Dhr. Philippe Decrock (TRAXIO)

11u00: Trekken ook de autoconstructeurs de kaart van CNG? En wat zijn de obstakels? Paneldebat met onder meer Joost Vantomme (FEBIAC) en autoconstructeurs Opel, Fiat, Iveco en D’Ieteren gemodereerd door Dhr. Philippe Decrock (TRAXIO)

11u20: Panel: De gebruikers aan het woord – Bubble Post, Colruyt Group, individuele gebruiker – gemodereerd door Dhr. Philippe Decrock (TRAXIO)

11u40: Actieve promotie van CNG in het Clean Power actieplan en de fiscale incentivering door de Vlaamse Regering – Minister Annemie Turtelboom

12u: Testdrives aardgasvoertuigen + aansluitend persmoment met aanwezigen + broodjeslunch

12u30: Einde

De minister zal aanwezig zijn vanaf 10u op onderstaande locatie:

Thomas More – Campus Nayer
Auditorium en Autotechnologisch Centrum
Jan De Nayerlaan 5
2860 Sint-Katelijne-Waver

Om praktische redenen vragen wij u uw aanwezigheid te bevestigen via stella.vansummeren@vlaanderen.be voor 21 december 2015 12 uur.

Persinfo
Dries Holvoet
Woordvoerder

Annemie Turtelboom – Viceminister-president van de Vlaamse Regering

Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie

Phoenixgebouw Koning Albert II-laan 19 bus 11 – 1210 Brussel

GSM: 0486/26.07.37 – dries.holvoet@vlaanderen.be

Een reactie op “Persbericht: CNG Event

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.