[Persbericht] CNG en LNG station langs een Belgische snelweg

In het Esso-servicestation langs de E40 in Heverlee werd op 9 september het eerste “CNG/LNGstation” langs een Belgische snelweg geopend. Voortaan kunnen gebruikers van wagens aangedreven met aardgas (CNG), tanken langs een van de drukste verkeersassen van het land, de E40 Leuven-Brussel. Het grote voordeel van het CNG/LNGstation is dat ook vrachtwagens die rijden met “LNG” (aardgas in gekoelde, vloeibare toestand) er kunnen tanken.

Samenwerking: sleutel van het succes Dit “CNG/LNG station” is het resultaat van een samenwerking tussen EG Group, Drive Systems en de Europese Commissie, die de bouw mee financierde van dit innovatieve station, via haar ‘Connecting Europe Facility’. Met deze investering wil de Commissie de uitrol van alternatieve tankinfrastructuur langsheen de grote Europese transportassen ondersteunen, en meer gebruikers overtuigen om over te schakelen naar een duurzame brandstof. WEX Fleet Belgium tenslotte zal met haar GO tankkaart mee het gebruik van CNG en LNG bij bedrijven gaan stimuleren.

Infrastructuur voor aardgaswagens “klaar voor gebruik” Het Belgische CNG netwerk telt reeds meer dan 120 stations, en er zijn reeds 10 LNG stations in dienst. Hierdoor kunnen de meer dan 15.000 aardgasvoertuigen vlot circuleren. Het aantal voertuigen groeit dan ook gestaag. Specifiek voor het station in Heverlee is de combinatie van LNG en CNG, met bovendien de mogelijkheid om specifieke CNG trailers te vullen en dit CNG te leveren aan ‘off-grid’ CNG stations. Philippe Desrumaux, manager van Drive Systems: “Door ons concept ‘CNG Connect’ kunnen we CNG aan stations leveren die geen aansluiting op het gasnet hebben, en dit op een flexibele en efficiënte manier”.

LNG, duurzame brandstof voor vrachtwagens De impact van vrachtverkeer op onze regio is groot. Door de vrachtwagens op duurzamer LNG (Liquefied Natural Gas) te laten rijden, kan de milieu- èn klimaatimpact van ons transport verminderd worden. LNG trucks stoten immers minder lokale emissies uit (fijn stof en NOx ) maar ook minder CO2. Deze vrachtwagens zijn ook aanzienlijk stiller dan dieselvrachtwagens en kunnen probleemloos tot 1600km afleggen per tankbeurt. Daarom is LNG dè alternatieve brandstof voor langeafstandstransport. In Europa is er nu reeds een netwerk van meer dan 200 dergelijke stations. In de toekomst zal de milieu-impact verder verlagen door gedeeltelijk of volledig over te schakelen op bioLNG. Dit LNG is van hernieuwbaar oorsprong, en dus klimaat-neutraal.

De Blue Corridor Rally Ter gelegenheid van de officiële opening hield ook de “Blue Corridor Rally” halt in Heverlee. Deze Europese tour, georganiseerd door Gazprom en Uniper, beklemtoont de dagdagelijkse bruikbaarheid van aardgasvoertuigen (personenwagens, vrachtwagens, bussen) in de praktijk. Er zijn ronde tafels en media-evenementen gepland in Istanbul, Belgrado, Zagreb, Ljubljana, Milaan, Brussel, Wenen, Zwickau, Berlijn, Lubmin en Sint-Petersburg. Vertegenwoordigers van de gasindustrie en transportbedrijven, autofabrikanten, maar ook ambtenaren, deskundigen en journalisten zullen samenkomen om de technologische en juridische aspecten van het gebruik van aardgas in het transport te bespreken, evenals de ecologische, economische en sociale voordelen van dit type brandstof.

Over EG Group: De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde EG Group, opgericht in 2001 door de Issa Familie, is een toonaangevende exploitant van retailactiviteiten rond tankstations die partnerships is aangegaan met internationale merken. Het bedrijf heeft een gevestigde reputatie in het leveren van een brandstof-, gemaks- en food-to-go-aanbod van wereldklasse. EG Group heeft momenteel meer dan 30.000 collega’s in dienst op ongeveer 5.200 locaties in Europa, de VS en Australië. Het bedrijf wordt regelmatig erkend voor innovatie en investeringen in gemakswinkels, de werknemers en de systemen. Zuber Issa en Mohsin Issa, oprichters en coCEO’s, EG Group, werden gezamenlijk uitgeroepen tot EY-ondernemer van het jaar 2018 in het VK. Meer informatie op www.eurogarages.com. Over Drive Systems: Drive Systems is reeds meer dan 20 jaar actief op gebied van gassystemen voor voertuigen, en opende in 2014 het eerste LNG/CNG station in België, in het kader van het project “LNG Blue Corridors”. Met “CNG Connect” realiseerde Drive Systems een innovatief systeem voor de CNG distributie, en werd voor dit project ondersteund via het programma ‘Connecting Europe Facility’ van de Europese Commissie. www.cngconnect.eu
Over Wex / WEX Fleet Belgium: WEX is een toonaangevende dienstverlener op het gebied van financiële technologie in een breed spectrum van sectoren, waaronder fleet, reizen en gezondheidszorg. Tankkaarten en fleet managementoplossingen zijn één van de belangrijkste activiteitenvan WEX. Veel bedrijven over de hele wereld werken met WEX vanwege haar expertise, kwaliteit, klantgerichtheid en inzet voor innovatie. O.a. via haar gelieerde onderneming WEX Fleet Belgium wordt de GO Fuel Card aangeboden, een premium multinetwerk tankkaartoplossing, voor België en ook Nederland, Luxemburg en Frankrijk. www.GoTankkaart.be

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.