Groend gas heeft potentieel in België – biomethaan

Het potentieel van groen gas in België. 

Biomethaan kan een grote bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelstellingen in België. Dat is één van de conclusies uit een onderzoek van Gas.be rond het potentieel van injecteerbaar biomethaan in het Belgische gasnetwerk. Wij spraken Didier Hendrickx, PA Manager bij Gas.be, over het belang van deze cijfers.

Tot nu toe waren er geen cijfers beschikbaar rond het potentieel van biomethaan. Een positief gevolg van de studie is dat beleidsmakers en andere partijen zich nu kunnen baseren op concrete inzichten. Uit het onderzoek blijkt dat het potentieel van biomethaan tot 10% van het huidige gasverbruik bedraagt, en bijna 50% van het geschatte huishoudelijke verbruik in 2050. Dat betekent dat er in een op het eerste zicht bescheiden percentage behoorlijk wat potentieel schuilt voor ons land om het aandeel hernieuwbare energie te vergroten en de CO2-uitstoot te beperken.

De basis voor een nieuw beleid.
“Voor onze leden was het nut van geïnjecteerd biomethaan de afgelopen jaren al duidelijk geworden,” aldus Didier Hendrickx. “We moesten het alleen nog zwart op wit zien, en dat is nu gebeurd. De studie bevestigt dat het gasdistributienetwerk in België tot wel 70% van het algemene potentieel kan opvangen – gelijk verdeeld over Wallonië en Vlaanderen. Voor de politiek en de betrokken overheden is het een optelsom die hen in staat zal stellen een aanpak te bepalen voor beleidsvorming. De Waalse aanpak zal bijvoorbeeld rekening moeten houden met gebieden met een beperkter distributienetwerk, maar een enorm potentieel – zoals de provincies Luik, Namen en Luxemburg. Bovendien toont de studie ook de positieve effecten van groen gas aan. Het is niet alleen een energievorm, maar ook een tool om de landbouwsector en de lokale economie nieuw leven in te blazen én een manier om de uitstoot drastisch te verminderen.”

Potentieel versus capaciteit.
“Momenteel voeren we een onderzoek uit om de parameters verder te verfijnen. Daarna zullen we bekijken hoe we de verzamelde gegevens over het potentieel versus de capaciteit van de netwerken vertalen in concrete aanbevelingen – bijvoorbeeld voor steden en gemeenten die zich vragen stellen over de levensvatbaarheid van hun biomethanisatieproject. Op politiek niveau zullen we de betrokken partijen contacteren om samen te werken aan een ontwikkelingsplan voor groen gas in België en de verschillende stappen bepalen die moeten genomen worden om ervoor te zorgen dat biomethaan optimaal kan bijdragen aan de energie- en klimaatuitdagingen van de regio’s.”

Meer weten over het potentieel van groen gas? Je vindt er alles over op greengasplatform.be.

 

Bron: gas.be en greengasplatform.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.