Gert Van Leeuw van SEAT over CNG als duurzame mobiliteitsoplossing

Gert Van Leeuw van SEAT over CNG als duurzame mobiliteitsoplossing.

SEAT is een absolute voortrekker wanneer het gaat over duurzame mobiliteitsoplossingen. Daar verstaat de autofabrikant elektrificatie onder, maar ook micromobiliteit en de ontwikkeling van oplossingen die daartoe bijdragen. Binnen die duurzaamheidsstrategie zet SEAT in op een minimale milieu-impact door het gasaandeel in de brandstofmix te verhogen en CNG-technologie verder uit te bouwen.

CNG aan de macht.
Rijden op gas biedt voordelen op het vlak van kostprijs, maar zorgt ook voor een lagere uitstoot. Concreet wordt de uitstoot van stikstofoxide met 75% verlaagd en helpt CNG de CO2-uitstoot terug te dringen met 20%. Bovendien wordt de technologie vaak ondersteund door overheidsmaatregelen én kan ze gebruikt worden op momenten dat er sprake is van zware vervuiling. Gaswagens krijgen namelijk een ECO-label mee waardoor ze tijdens periodes van verkeersbeperking toch toegang krijgen tot de steden. Een enorm potentieel voor autoproducenten als SEAT, aldus Gert Van Leeuw.

“Het aantal CNG-voertuigen op de Belgische markt kent een constante groei: van 75 CNG-voertuigen in 2012 tot bijna 18.000 in 2019. Een gevolg van het groeiende CNG-tanknetwerk en het uitgebreidere portfolio aan CNG-voertuigen. SEAT België zag zijn CNG-verkoop de voorbije jaren sterk toenemen: in 2018 verdubbelde het aantal CNG-verkopen ten opzichte van 2016. Dit jaar nam onze CNG-verkoop al met 24% toe in vergelijking met vorig jaar. Onze populairste TGI-modellen zijn Arona en Leon, die samen goed zijn voor ruim 76% van onze Belgische CNG-verkoop.”

De toekomstenergie.
Het recent ondertekende Vlaamse regeerakkoord bevestigt de ambitie van de Vlaamse regering om te investeren in een circulaire economie waarin de groengassector een belangrijke rol zal spelen. Net daarom wil SEAT ook in de toekomst blijven inzetten op voertuigen op gas. “De voordelen op het vlak van milieu zijn duidelijk en met de uitbreiding van groen gas is CNG meer dan ooit een betaalbaar, betrouwbaar, vlot te implementeren en duurzaam alternatief voor traditionele aandrijftechnologieën. Ons CNG-aanbod zal een integraal deel uitmaken van onze strategie voor de toekomst.”

Meer weten over het potentieel van groen gas? Bekijk de Z-Energy reportage 
Of lees de resultaten van de CNG-studie hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.