De CNG vrachtwagen met hybride kraan en containersysteem is een bundeling van innovatieve technologieën en is een absolute primeur in België.
Door de continue verbetering van het wagenpark wil de Dienst Service en Logistiek van het Departement Facility Management bijdragen tot het bereiken van de milieudoelstellingen van de stad. Deze oefening loopt al enige tijd en voor de Stad Gent is CNG dan ook niet nieuw. Sinds 2013 rijden er een 9-tal CNG wagens rond. Recent heeft de stad haar eerste CNG vrachtwagen aangekocht, een 26 tonner met een klassieke 10 ton meter kraan en een containerhaaksysteem die elektrisch kan worden aangedreven. De kraan en de container kunnen zowel werken op de CNG-motor als op elektriciteit. De hybride kraan biedt een aantal voordelen zoals een zeer beperkte uitstoot en minder geluidshinder doordat het stationair draaien van de motor vrijwel volledig wegvalt. Dit bevordert ook de communicatie tijdens het werken wat bijdraagt tot een verhoging van de veiligheid.
De hybride kraan is uitgerust met een lithium batterijpack waardoor er 5 uur kan worden gewerkt. Indien de batterij bijna leeg is, wordt er automatisch overgeschakeld op de aardgasmotor.
De vrachtwagen is speciaal uitgerust met een motor PTO of krachtafnemer. Dit wil zeggen dat werktuigen die gekoppeld zijn aan het voertuig tijdens het rijden door de motor kunnen worden aangedreven. Zo kan bijvoorbeeld de zoutstrooier tijdens het rijden worden aangedreven door de CNG-motor of via het batterijpack, terwijl dit bij de meeste klassieke vrachtwagens door een aparte dieselmotor gebeurt.
Om de vrachtwagen optimaal te kunnen gebruiken, werd gekozen voor de grootst mogelijke brandstoftank onder het chassis. De tankinhoud bedraagt 824 liter of 129 kilogram CNG, wat in de praktijk neerkomt op een bereik van ongeveer 550 kilometer.
Uit een eerder Europees project waar de Stad Gent in participeerde, is al gebleken dat op basis van innovatieve technologieën het niet altijd eenvoudig is een goed werkend geheel in de praktijk te realiseren.
De opdracht kwam tot stand op basis van een overheidsopdracht en het voertuig werd gebouwd met volgende partners:
- De CNG-vrachtwagen werd aangeleverd door Scania Belgium nv.
- Het kraan- en containersysteem is van HIAB en werd opgebouwd door de Belgische opbouwer Appelmans NV
- De hybride PTO en batterijen werden er aan gekoppeld in samenwerking met het Nederlandse Wierda.
Deze samenwerking heeft dan ook geleid tot een versmelting van bestaande, betrouwbare en beproefde technologieën, waardoor dit type voertuig kon worden ontwikkeld voor de Stad Gent.
Met de aankoop van deze vrachtwagen heeft de stad voor de meest ecologische oplossing gekozen zonder te moeten inboeten aan autonomie en werkcomfort. De hybridetechnologie is bovendien ook betrouwbaar aangezien deze in Nederland al een 4-tal jaar wordt toegepast op een 15-tal dieselvrachtwagens met kraan en containersysteem.
De vrachtwagen zal voornamelijk worden ingezet voor de aanleg en het beheer van de wegen en in de winterperiode voor sneeuw- en ijzelbestrijding.
Deze aankoop is een mooi voorbeeld van de innovatieve aankooppolitiek van de Stad Gent.
Waarom kiezen voor CNG?
CNG staat voor Compressed Natural Gas en is aardgas dat onder hoge druk als voertuigbrandstof kan worden gebruikt. CNG is de meest milieuvriendelijke fossiele brandstof die momenteel beschikbaar is. Een CNG-voertuig stoot 95% minder fijnstof uit en de CO2-uitstoot daalt met 12% t.o.v. benzine en met 27% t.o.v. diesel. De afwezigheid van de kankerverwekkende stoffen butadieen en aldehyde, zoals bij diesel, benzine en LPG, maken van deze brandstof een goed alternatief. Doordat de moleculaire structuur van aardgas gelijk is aan die van biogas kan een CNG voertuig zonder aanpassing rijden op Compressed Biogas. Op die manier zouden we in de toekomst kunnen rijden op de gassen geproduceerd uit restfracties van de industrie. Wat vroeger verloren ging, kan langs deze weg nuttig worden gebruikt.
De eerste CNG-voertuigen zullen worden ingezet waar elektrisch vervoer geen optie is. CNG-wagens hebben immers een grotere actieradius en zijn ook beter geschikt voor het vervoeren van zware lasten. Vandaar dat ze ideaal zijn voor de werkzaamheden van bijvoorbeeld de Dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, de Groendienst en bij de logistieke activiteiten van het Departement Facility Management, Dienst Service en Logistiek.
CNG tanken?
Aangezien er momenteel nog geen wijdverspreid tanknetwerk is voor het tanken van deze brandstof werd er gezocht naar een tussenoplossing. In afwachting van een groter publiek netwerk werd op de site aan de Proeftuinstraat een eigen slowfill tankinstallatie geïnstalleerd. De wagens die gestationeerd staan, kunnen er tanken. Er kan worden getankt in Melle in het DATS 24-tankstation van de Colruyt-groep. Een tweede tankstation opende onlangs bij LUBOLUX OIL NV in Nazareth-Eke. Vanaf vrijdag 1 juli 2016 opende er een CNG-pomp in het DATS 24-tankstation in Destelbergen.Copyright Stad Gent en Flows.