Persbericht: KVBG-ARGB wordt Gas.be

De KVBG, Koninklijke Vereniging van Belgische Gasvaklieden (ARGB in het Frans), wordt voortaan Gas.be. De federatie, die de aardgastransport- en distributienetbeheerders verenigt, heeft sinds meer dan een eeuw een hoofdrol gespeeld in de technische en normatieve ontwikkeling van de gasnijverheid in België maar ook in de promotie van aardgas bij het groot publiek en de politieke en economische wereld.

Vandaag gebruiken meer dan 2,8 miljoenen huishoudens aardgas voor hun verwarming, warm water en koken. Ook meer dan 100.000 bedrijven zijn aardgasgebruiker en 20% van onze elektriciteit is afkomstig van aardgascentrales.

KVBG anticipeert op de veranderingen van het Belgisch en Europees energielandschap: evolutie naar een koolstofarme wereld, groeiend beroep op hernieuwbare energieën, gekoppelde netwerken, daling van het energieverbruik, de verdere vrijmaking van de markt, steeds meer gedecentraliseerde energieproductie. Zij heeft geijverd om het gasplatform bij uitstek te worden waarop de verschillende spelers op het niveau van eindgebruik van gas hun ervaringen uitwisselen en synergiën opbouwen. KVBG is ook in nauw contact met de overheid rond de evolutie van de reglementering inzake gasinstallaties en helpt het toezicht op de kwaliteit, de prestaties en de veiligheid van gasinstallaties en -toestellen. Het Cerga label dat aan professionele gasinstallateurs wordt toegekend, is een waarborg voor de gebruikers die terecht wensen te werken met hoogkwalitatieve gas professionals.

Sinds het begin van het nieuwe millennium beleeft onze maatschappij een energie-omwenteling ten gevolge de dringende milieu-uitdagingen te wijten aan de globale (door de mens veroorzaakte opwarming) en lokale vervuiling (schadelijke effecten van fijnstof en NOx-emissies op de volksgezondheid). Gedurende de laatste 50 jaar heeft onze federatie achtereenvolgens de technologische en industriële uitdaging aangegaan. Van de migratie van stadsgas naar aardgas, bijgedragen tot de innovaties in de gastransport- en distributienetten en de ontplooiing van steeds meer energiebesparende en milieuverantwoorde toepassingen en, tenslotte, van Zeebrugge een draaischijf gemaakt voor de gasbevoorrading van West-Europa dankzij een moderne LNG terminal en een strategische gashub.

Onder haar nieuwe benaming Gas.be wil de federatie de uitgezette weg blijven volgen maar ook nieuwe mijlpalen zetten die rekening houden met de evolutie van aardgas als energie. Vandaag wordt gas voornamelijk ontgonnen uit een aantal Europese velden of ingevoerd vanuit andere continenten. Maar geleidelijk komt er een groeiend volume hernieuwbaar gas aan, afkomstig van biogas of bijvoorbeeld van een overschot van elektriciteit afkomstig van windturbines, waarvan de CO2-score een significante bijdrage levert aan de reductie van de broeikasgasuitstoot.

Gas.be zal dus de innovaties op het geheel van de gasketen verder van nabij blijven volgen en verder begeleiden en zijn rol als platform voor informatie, promotie en uitwisseling over gas blijven vervullen.

Gas zal meer dan ooit centraal blijven in de Belgische en Europese energiemix van de komende decennia.

Contact:
Juan Vazquez
Algemeen Directeur Gas.be – juan.vazquez@argb.be
Didier Hendrickx
Marketing & Communication Manager Gas.be – didier.hendrickx@argb.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.