Hoe werkt een motor op aardgas? (+video)

[fusion_text]

Rijden met een CNG-auto verschilt niet erg veel van rijden op een conventionele brandstof, zoals diesel of benzine. De motor van een aardgasvoertuig maakt minder lawaaie dan een dieselmotor en trilt ook aanzienlijk minder, waardoor het aangenamer is om te rijden met een auto op aardgas. De voornaamste verschillen tussen een aardgasmotor en een reguliere automotor zit in het brandstofsysteem.

De druk van aardgas wordt tijdens het tanken verhoogd tot circa 200 bar. Dit zogehete gecomprimeerde aardgas (Compressed Natural Gas ofwel afgekort CNG) wordt in het voertuig opgeslagen in cilinders (aardgastanks), die volledig weggewerkt zijn in de carosserie. Een voertuig op aardgas ziet er dus net hetzelfde uit als een gewone wagen, alleen zitten er dus aardgastanks verscholen. Als het voertuig brandstof nodig heeft, gaat het aardgas vanuit de cilinders door hogedrukleidingen naar een instrument, de ‘reduceerder’. Deze reduceerder is veelal geplaatst onder de motorkap. Als de motor voorzien is van een carburateur, vermindert deze reduceerder de druk van het gas tot ongeveer de druk van de buitenlucht. Het gas wordt vervolgens via een mengkamer met de door de motor aangezogen lucht gemengd en in de motor gevoerd. Heeft de motor een brandstofinjectie, dan brengt het reduceer de druk van het gas terug tot circa 6 bar alvorens het in de motor wordt geïnjecteerd. In beide gevallen stroomt het gas in de verbrandingskamer, waar het wordt ontstoken om het benodigde vermogen voor het voertuig te ontwikkelen. Speciale magneetkleppen zorgen ervoor dat het gas niet in de motor kan stromen als deze uitstaat. Bij voertuigen met een bi-fuelmotor is er een brandstofkeuzeschakelaar, waarmee voor de gewenste brandstof kan worden gekozen. In een aantal gevallen gebeurt dit automatisch als er geen gas meer in de tank zit.

Onder andere bij enkele modellen van Fiat kan je nog manueel omschakelen van benzine naar gas. Wagens van de VAG-groep (VW, Audi, Seat en Skoda) hebben een automatisch systeem waarbij de wagen steeds rijdt op aardgas en pas overschakelt naar benzine zodra de aardgas op is.

Hieronder een animatie van Bosch die de werking van de motor verder toelicht.

[/fusion_text][youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=bEXlSoZPjjQ” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.