Eerste 1000 km op aardgas

Ondertussen heb ik mijn nieuwe aardgaswagen al een kleine maand, tijd om nog eens terug een bericht te plaatsen op de blog.
De eerste 1000 km met aardgas staan op de teller en het verbruik ligt gelukkig netjes binnen een aanvaardbaar niveau.
Ik gebruik de wagen voor mijn dagelijkse verplaatsing woon-werkverkeer. Een gemiddelde rit is 15 km lang met enkele verkeerslichten, drempels, rotondes, dus vooral stadsverkeer.
Het verbruik volgens de boordcomputer ligt gemiddeld op 3.7 kg/100 km, het werkelijke verbruik volgens de pomp ligt momenteel op 4.1 kg/ 100 km.

Ik ben 3 maal gaan tanken en ik wordt vaak vreemd aangekeken. Afgelopen week sprak me iemand aan bij het tanken. Hij vroeg wat die blauwe pomp was waaraan ik stond, hij wist namelijk niet dat er wagens rondreden op aardgas 🙂

Een tankbeurt voor 15kg CNG duurt ongeveer evenlang als 50 liter benzine. Ik heb het nog niet getimed, maar de persoon naast me tankte op hetzelfde moment als ik, waardoor ik dit als referentiepunt neem. Hij zal 800 km ver geraken, ikzelf 400 km, maar het meermaals aan het tankstation verschijnen weegt voor mij zeker niet op, tegenover de meerprijs die ik met een benzinewagen zou hebben qua verbruik. Ik hoef mijn wagen niet vol te druppelen en heb ook nog eens geen stinkende handen als ik getankt heb. 🙂

Verder kan ik over mijn wagen nog vertellen dat het een enorm comfortabele wagen is die stil is, voldoende vermogen heeft en zeer goed op de weg ligt.

14 reacties op “Eerste 1000 km op aardgas

 1. Aardgasrijder zegt:

  Hallo Katrien, rijden op aardgas zal in de periode 2016-2020 vrijgesteld worden van verkeersbelasting. Dit heeft de Vlaamse overheid recentelijk beslist. Dit is ongeveer een besparing van 230 euro per jaar voor een aardgaswagen zoals de skoda octavia combi.
  De nieuwe tarieven voor wegentaks voor diesel en benzine kan je online berekenen. Een wagen op aardgas kreeg in het verleden een korting van 25% op het normale tarief.

  Het is moeilijk om ja of nee te zeggen op je vraag ivm het aanraden van een aardgaswagen met dergelijke kilometers per jaar. Uit milieuoverwegingen is het antwoord altijd ja ten opzichte van een wagen op diesel of benzine.
  Uit financieel oogpunt dien je zelf eens te bekijken hoeveel het kost in aanschaf van je wagen, de jaarlijkse verbruikskosten, de jaarlijkse wegentaks,…
  In mijn geval heb ik de meerprijs van aardgas tov benzine terugverdient op 2.5 jaar, door de nieuwe regels mbt wegentaks en de lagere prijs per kilometer. Tov de dieselwagen draait het ongeveer breakeven, maar door de nieuwe regels mbt de wegentaks, doe ik per jaar een voordeel van 350 €.

  Zie reacties
 2. Willy zegt:

  Rijden op aardgas lijkt me momenteel ongeveer evenduur als diesel? Er zit weinig verschil op, maar dan baseer ik me op de huidige prijzen. Gisteren heeft de regering er al 3 cent / liter bijgekletst en is niet het laatste wat we ervan zullen zien. De prijzen op de internationale markt zijn ook laag momenteel. Vorig jaar stond de diesel nog 1.30 € / liter, nu 1.00 €, als de prijzen gaan stijgen, dan zal aardgas nog interessanter worden, niet alleen om financïele redenen, maar zeker ook om ecologische redenen. Succes met je wagen.
  Ik heb je blog trouwens gevonden via google toen ik de nieuwe verkeersbelasting opzocht. 🙂

  Zie reacties
 3. Aardgasrijder zegt:

  Willy, je analyse is correct. Rijden op aardgas is momenteel een tikkeltje voordeliger dan rijden op diesel. Echter koop je een wagen vaak op langere termijn en ben je dan volledig afhankelijk voor de prijsschommelingen op de markt. Momenteel zijn er een 1000-tal aardgasrijders in België en is de aardgas goedkoper dan de omringende landen. Echter door de nieuw ingeslagen weg van de regering vrees ik dat er op aardgas in de toekomst meer taksen worden geheven, hopelijk in mindere mate dan voor diesel en benzine, wegens het effect op het milieu. De toekomst zal uitwijzen als een wagen op aardgas een goede investering zal zijn, ik heb er alle vertrouwen in. De dieselprijs is inderdaad vanaf 01/11 duurder geworden wegens extra taksen…

  Zie reacties
 4. andreas zegt:

  Volgens mij is aardgas een goed en milieuvriendelijk alternatief voor vervuilende diesel, dure benzine, gevaarlijker lpg, onzeker electrisch en hybrude. Maar men moet de installatie of meerprijs kunnen terug verdienen, bvb. vanaf 15000 km/jaar.

  Zie reacties
  • Aardgasrijder zegt:

   Beste Andreas
   Terugverdientijd is model per model anders, de meerprijs tov diesel is momenteel voor sommige merken 0 of slechts maar enkele honderden euro’s.
   Dit kan je dus zo terugverdienen. Een wagen op aardgas is zuiniger als een dieselwagen. Momenteel kost aardgas 0,94 € / kg; diesel staat rond de 0,91 € / liter, waardoor het prijsverschil opzich klein is, maar hoe lang gaat dit aanhouden? De laatste 2 maanden is de prijs van diesel serieus gezakt.
   De prijs van een wagen op aardgas tov benzine is afhankelijk van het model zo’n 2500-3000 euro duurder. Met 15.000 km per jaar is de terugverdientijd zo’n 3 jaar. Ik ga binnenkort een aantal vergelijkingen maken voor de bezoekers 🙂

   Zie reacties
 5. Nerinckx Daniel zegt:

  Heeft er iemand een idee wat het verbruik is van cng voor een Volkswagen caddy ?
  Wij zijn op zoek naar een ruime wagen ( waar een fiets of twee in kan) en dewelke toch rijdt op alternatieve energie.

  Zie reacties
 6. Hugo Visser zegt:

  Ik ben een heel recente Touran-CNG-rijder. De wagen is tweedehands met 20.000km op de teller. Komt uit Zweden.
  Vandaag voor de eerste keer gaan tanken,spannend natuurlijk. Tank vulde zich met 13kg gas en stopte dan.
  Teller stond niet op maximimum gevuld maar op ongeveer 80%
  We hebben vandaag +/- 40 km gereden en de teller staat bijna op 50%.
  Wat is er mis? Ik ben geen racer dus daar is de brandstof niet aan opgegaan. Wat kan hier aan de hand zijn?
  Ik heb geprobeerd mij te registreren op aardgasrijder. be maar kom niet door de robottest. En toch alles correct ingevuld.

  Hugov

  Zie reacties
 7. Houtmeyers Georges zegt:

  Rij ongeveer 2 jaar op CNG Valt goed mee. VW Caddy verbruikt 5 liter per 100 km = 5 euro Vinden van tankstation in Frankrijk was één grote ramp vorig jaar tijdens onze vakantie !

  Zie reacties
 8. Buyck Patrick zegt:

  Ik overweeg de aankoop van een tweedehandse Fiat Punto Grande 5d. op CNG van de eerste eigenaar, die een grotere wagen, break Skoda heeft aangekocht ook op CNG.
  Iemand al enige voor mij kostbare ervaring? Ik doe behoorlijk veel km, zo’n 40.000 km per jaar.

  Dank voor een reactie,
  Patrick

  Zie reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.