ECO-tips rijden

Het nieuwe rijden, of eco-rijden is belangrijker geworden voor de portemonnee. Brandstofprijzen zijn de laatste jaren serieus gestegen en wegen dus meer door in het gezinsbudget.

Met onderstaande tips kan u minder verbruiken en dus besparen op uw autokosten:

Eco-driving tips

Schakel tijdig naar een hogere versnelling. Schakel bij een toerental dat bij voorkeur lager is dan 2500 toeren. Tegenwoordig kan dit bij benzinewagens al vanaf 1500 toeren, bij diesel liefst al onder 2000 toeren.

Rij bij een constante snelheid in een zo hoog mogelijke versnelling.

Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat voor je gebeurt. Hou voldoende afstand ten opzichte van je voorliggers. Zo vermijd je dat je sterk moet remmen wanneer je voorganger remt. Remmen is energie verliezen die ja naderhand terug dient op te wekken met je motor.

Laat tijdig gas los, wanneer je een kruispunt, verkeerslicht, etc. nadert. De brandstoftoevoer naar de motor wordt onderbroken en het verbruik is 0,0 liter. Dit onderbreken is mogelijk omdat de motor dan via de wielen wordt aangedreven, en de motor zichzelf dus niet ‘draaiende’ hoeft te houden, zoals dat bij stationair draaien of ‘in neutraal rijden’ wel het geval is.

Rem op de motor: Laat hierbij de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling zonder koppeling in te drukken. De meeste moderne motoren sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je het gaspedaal loslaat. Schakel dan terug net boven de 1000 toeren/min.

Rij niet te snel! Bij snelheden boven 100km/u is de snelheid de bepalende factor voor het brandstofverbruik.

Hou de bandenspanning op peil. Controleer daarom maandelijks de spanning. Te weinig spanning zorgt ervoor dat je significant meer brandstof gaat verbruiken en de banden sneller gaan slijten.

Maak verstandig gebruik van boordapparatuur. Schakel de airco alleen aan als het echt warm wordt in de auto, of wanneer je ramen beslaan. Een open raam bij een hoge snelheid geeft tot 5% meer brandstofverbruik, airco zelfs 10 tot 25% meer.

Vermijd overbodig gewicht. Hou de koffer leeg en plaats fietsen bij voorkeur op een rek achteraan het voertuig en verwijder bagagerekken en skiboxen als je ze niet gebruikt. Een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30% meer brandstof. Skiboxen veroorzaken minimaal 10% meer brandstofverbruik.

10° Zet de motor af ook af bij korte stops. Zoals bij een openstaande brug, bij een spoorwegovergang, in de file, wanneer u iemand afhaalt, etc. Start u weer, doe dit dan zonder gas te geven. Vanaf dat je ongeveer 30 seconden moet wachten loont het de moeite om de motor af te zetten. Tegenwoordig zijn meer en meer auto’s uitgerust met een start-stop systeem.

Bron:www.mobimix.be

 

Meer eco-tips nodig om zuinig te rijden?
TOGETHER – Eco-driving

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.