De tankinfrastructuur van CNG in Europa: Een Overzicht

In de afgelopen jaren heeft Europa grote stappen gezet op het gebied van duurzame mobiliteit, met een groeiende belangstelling voor alternatieve brandstoffen zoals CNG (Compressed Natural Gas). CNG wordt steeds populairder als een schone en milieuvriendelijke brandstofoptie voor voertuigen. In dit artikel zullen we de huidige stand van zaken van de CNG-tankinfrastructuur in Europa onderzoeken.

De Europese Unie en veel individuele Europese landen hebben ambitieuze doelstellingen gesteld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. CNG wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van deze inspanningen, omdat het aanzienlijk minder vervuilend is dan conventionele benzine- en dieselbrandstoffen.

De CNG-tankinfrastructuur in Europa is aanzienlijk gegroeid, zij het op verschillende snelheden per land. Enkele landen hebben aanzienlijke investeringen gedaan in CNG-tankstations, terwijl andere nog steeds bezig zijn met het uitbreiden van hun netwerk. Over het algemeen kan de CNG-tankinfrastructuur in Europa als volgt worden beschreven:

 1. Leidende landen in CNG-infrastructuur:
  • Duitsland: Duitsland heeft een van de meest ontwikkelde CNG-infrastructuur in Europa, met meer dan 900 tankstations verspreid over het hele land.
  • Italië: Italië heeft ook een uitgebreid netwerk van CNG-tankstations, met meer dan 1.300 locaties.
  • Zweden: Zweden heeft een snelgroeiend CNG-netwerk, met ongeveer 170 tankstations in het hele land.
 2. Opkomende landen:
  • Spanje: Spanje heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in de uitbreiding van het CNG-netwerk en heeft momenteel meer dan 70 tankstations.
  • Frankrijk: Frankrijk heeft ook vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van CNG-tankstations, met ongeveer 180 locaties in het hele land.
  • Nederland: Hoewel Nederland bekend staat om zijn elektrische voertuiginfrastructuur, groeit ook het aantal CNG-tankstations gestaag, met meer dan 200 locaties.
 3. Uitdagingen en kansen:
  • Infrastructuurdiscrepantie: Er bestaan aanzienlijke verschillen in de CNG-tankinfrastructuur tussen landen, wat kan leiden tot beperkingen bij het rijden over grenzen heen.
  • Stedelijke gebieden versus landelijke gebieden: De CNG-infrastructuur is vaak beter ontwikkeld in stedelijke gebieden dan in landelijke gebieden, wat een beperkende factor kan zijn voor voertuigeigenaren buiten de steden.
  • Europese samenwerking: Er zijn inspanningen gaande om de samenwerking tussen Europese landen te verbeteren en een beter gecoördineerd CNG-netwerk te creëren dat grensoverschrijdende reizen vergemakkelijkt.

De toekomst van de CNG-tankinfrastructuur in Europa ziet er veelbelovend uit. Met voortdurende inspanningen van zowel de publieke als de private sector, evenals steun van de Europese Unie, wordt verwacht dat het aantal CNG-tankstations verder zal groeien. Dit zal de acceptatie van CNG-voertuigen bevorderen en de overgang naar duurzame mobiliteit in Europa versnellen.

Hoewel er nog steeds uitdagingen zijn, zoals de kosten van tankinfrastructuur en de vraag naar grotere tankstationsnetwerken, blijft CNG een aantrekkelijke optie voor zowel particuliere als commerciële voertuigen. Met zijn lagere uitstoot van schadelijke stoffen en potentieel lagere operationele kosten, kan CNG een belangrijke rol spelen bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen van Europa op het gebied van transport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.