Wat is het verschil tussen LPG, CNG en LNG?

Wat is het verschil tussen LPG, CNG en LNG?

 • CNG (Compressed Natural Gas) is samengeperst aardgas.
 • LNG (Liquified Natural Gas) is vloeibaar aardgas.
 • LPG is geen aardgas maar een vloeibaar mengsel van gassen. Het is een restproduct van olieraffinage.

 

“Wat is het verschil tussen LPG en CNG”, het is één van de vragen die nog regelmatig terugkomen, zo ook op het Autosalon van Brussel. Hieronder willen we u de belangrijkste verschillen tussen beide verduidelijken.

LPG (Liquified Petroleum Gas) is een wezenlijk andere brandstof dan CNG. LPG is een mengsel van gassen dat als restproduct ontstaat bij olieraffinage, terwijl CNG (Compressed Natural Gas) puur aardgas is dat onder druk is gebracht. De tankdruk voor CNG is met 200 bar veel groter, dan die van LPG 7,5 bar. Een auto geschikt voor LPG kan dus geen CNG tanken of andersom.

VOORDELEN CNG

CNG is momenteel de meest schone fossiele brandstof en een milieuvriendelijk alternatief voor diesel, benzine of LPG.Natuur & Milieu, de Nederlandse tegenhanger van onze Bond Beter Leefmilieu, publiceerde recentelijk een brandstofranking, waarin de impact van de verschillende soorten brandstof op de gezondheid (NOx en fijnstof) en het klimaat  (CO2) worden vergeleken.

Waar op vlak van CO2 uitstoot er weinig verschil tussen LPG en CNG is, is de gezondheidsschade (berekend op basis van de zeer schadelijke uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof) ongeveer 35% minder bij CNG in vergelijking met LPG en 70% in vergelijking met diesel.

Tankt u als CNG-rijder bovendien Groengas in bv. Nederalnd of Duitsland (BIO-CNG), dan is de CO2-uitstoot tov. LPG met 60% verminderd en tov. diesel en benzine zelfs tussen de 80 à 90%.

CNG heeft daarenboven een belangrijk veiligheidsvoordeel: het gas is lichter dan lucht en stijgt op als het vrijkomt. LPG daarentegen is zwaarder dan lucht en blijft als een deken over de grond hangen. Om die reden worden auto’s op CNG toegelaten in ondergrondse parkeergelegenheden, in tegenstelling tot auto’s op LPG.

Voor beide brandstoffen geldt dat de schone verbranding bijdraagt aan lagere onderhoudskosten dan dezelfde auto’s op benzine of diesel.

LPG MINDER EN MINDER POPULAIR

De LPG-auto heeft de laatste jaren fors aan populariteit ingeboet. Een belangrijke reden voor de terugval is dat voertuigen vooral achteraf op LPG werden omgebouwd (met de gastank in de koffer), meer storingen vertoonden en problemen met de garantie van de voertuigen gaven. Bij ombouw verlies je namelijk je garantie, ook al betreft

CNG-voertuigen daarentegen worden vanuit de fabriek geleverd en worden rechtstreeks bij de merkdealer besteld, waarbij het gas over het algemeen opgeslagen wordt in cilindervormige gasflessen die in de vloerplaat van de auto geïntegreerd worden. Dit is dus nog een belangrijk voordeel van CNG tov. LPG: geen verlies van kofferruimte!

Er is inmiddels zoveel keus aan CNG, elektrische en hybride auto’s dat het onwaarschijnlijk is dat LPG de neergang nog kan ombuigen.

6 reacties op “Wat is het verschil tussen LPG, CNG en LNG?

 1. Robin Demey zegt:

  Tot noch toe geen enkele ondergrondse parking gevonden waar CNG toegelaten is hoor. LPG in plaats van reservewiel geeft ook geen verlies aan ruimte en kan je meestal nog meer km rijden dan de meeste cng-wagens.
  Well to Wheel is LPG nog steeds milieuvriendelijker dan CNG hoor. Zolang biogas niet in de wagens mag in België ben je dus niet per se milieuvriendelijker. En vooral veel duurder: duurdere installatie, duurdere brandstof.

  Zie reacties
 2. Pierre van Laken zegt:

  Geachte aardgasrijder, Hello, Ik rij al meer dan 20 jaar op LPG! Op sommige sites zie je dat LPG minder vervuilend is dan CNG op andere weer het omgekeerde. In Engeland hebben ze een studie gedaan en had de vervuilende uitstoot een grotere impact als LPG. Plus probeer in Italië of Frankrijk CNG te tanken, ik zit 6 maanden in Italië en daar is LPG net zoals in Zwitserland op veel plaatsen te krijgen. In Engeland verhogen ze de benzine ieder jaar met 6% en de LPG krijgt geen verhoogde taksen; waarom promoten ze dat hier in België ook niet?? Als laatste nog LPG is een restproduct dat vroeger niet gebruikt werd. CNG is dat niet. Mvg Pierre

  Zie reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.