Uitstoot diesel / benzine / LPG / CNG

De afgelopen dagen na het dieselschandaal van Volkswagen, ook wel “Dieselgate” genoemd, is er plotseling veel te doen over de uitstoot van NOx en CO2.

Toen ik dit jaar de aanschaf van mijn CNG-wagen overwoog was de factor milieu een factor die ik meenam in mijn besluit, maar niet zozeer erg doorslaggevend. Wel was kostprijs per km en aanschafprijs een concrete reden om wel mee te nemen.

Zoals eerder beschreven was de CNG-wagen 2-3000 euro duurder dan een benzinewagen, maar qua kostprijs, vergeleken met diesel was dit zowat hetzelfde. Qua verbruik zitten ze gelijkwaardig, maar er is wel een voordeel aan de kant van CNG.
Wanneer de factor milieu en uitstoot van schadelijke stoffen mee gaat spelen, dan is er wel degelijk een groot  verschil tussen de diesel en CNG-wagen, zelfs ook nog tov een benzinewagen.

Onderstaande tabel geeft de emissie weer van de verschillende brandstoffen die we in België en omringende landen kunnen tanken.

emissie

 • Aardgas (LNG en CNG), bio-ethanol en benzine hebben een aanzienlijk lagere NOx uitstoot dan diesel en biodiesel.Bron: Fuelswitch.nl

5 reacties op “Uitstoot diesel / benzine / LPG / CNG

 1. Wilfried zegt:

  Sedert 2 maand zeer blije eigenaar van Audi A3 g tron. Als caravanrijder echter verplicht om de wagen te laten keuren. Men vond oorspronkelijk de uitlaat niet en na samenspraak van drie! technici werd hij midden onder wagen gevonden doch hier kon men geen meting doen. Dan maar niet…. Uiteindelijk is de nieuwe wagen toch AFGEKEURD wegens geen cng sticker. Ongetwijfeld is hij hierdoor minder veilig voor zijn omgeving. Pure Kafka. Dan maar cng stickertje bij jullie besteld. Dank voor jullie sympathieke initiatief.

  Zie reacties
 2. Aardgasrijder zegt:

  Hallo Tuur

  Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Aardgas bestaat uit methaan. Groen gas wordt gewonnen uit bv. GFT

  Hoe wordt groen gas gemaakt?
  Om biogas te produceren neemt met een stapel biomassa, biologisch afval zoals rioolslib, mest of zelfs huisafval, en voegt daar microben aan toe het het omzetten naar het gas. We noemen dat ook wel vergisting. Je kunt het dus ook makkelijk vergelijken met de productie van bijvoorbeeld brood of bier. Door gist toe te voegen ontstaat er gas (bubbeltjes in het bier en het rijzende brood) en bijvoorbeeld suiker of alcohol. Uiteraard is het geproduceerde gas niet zuiver, omdat het niet een simpele omzetting is. Daarna moet het dus gezuiverd worden al naar gelang het doel. Het kan verbrand worden en daarmee omgezet in bijvoorbeeld elektriciteit, of men kan er voertuigen mee voorzien van brandstof. Ook kan het bij het gasnet gevoegd worden, maar dan moet het extra bewerkt worden om dezelfde verbrandingsgraad als de rest van het (aard)gas in de leidingen te hebben.

  Het is niet mogelijk om een LPG-installatie te laten draaien op aardgas of groen gas, dit is een andere technologie. CNG is gas dat onder zeer hoge druk in je installatie zit (200 mbar, een autoband heeft 2 mbar druk).

  De tankstations voor aardgas kan je voor België hier terugvinden:https://www.aardgasrijder.be/cng-tankstation/cng-tankstations-belgie/

  Voor Europa:
  https://www.aardgasrijder.be/tankstations-cng-europa/

  Mvg Jurgen
  Beheeerder aardgasrijder.be

  Zie reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.