RIJDEN OP AARDGAS ONMIDDELLIJKE OPLOSSING VOOR BETERE LUCHTKWALITEIT

RIJDEN OP AARDGAS ONMIDDELLIJKE OPLOSSING VOOR BETERE LUCHTKWALITEIT


Halle, 27 maart 2018 – Er is de laatste tijd heel wat te doen rond onze luchtkwaliteit. Samen met Noord-Italië en het Ruhrgebied in Duitsland zijn we op vlak van luchtkwaliteit de meest verontreinigde regio van Europa. Elke stap in de goeie richting is dus meer dan welkom.

Volgens DATS 24, het netwerk tankstations van Colruyt Group  en grootste aanbieder van CNG in België, zorgt rijden op aardgas, CNG, per onmiddellijk voor positieve impact . De studie die ze hierrond met Colruyt Group uitvoerden, bevestigt de sterke milieuvoordelen van aardgas als brandstof ten aanzien van diesel- en benzinewagens. Het groot aantal bestellingen van CNG-wagens op het laatste autosalon is in die zin ook een gunstige evolutie. Vooral omdat het een antwoord biedt op alle wensen van de consument rond vergroenen van zijn mobiliteit met eigen voertuig.


De automobilist wil vergroenen en tegelijkertijd z’n gekende comfort behouden.
Wie op zoek gaat naar een nieuwe wagen staat voor een moeilijke opdracht. Toch nog een diesel- of benzinewagen kopen? Of nu de stap zetten naar een milieuvriendelijke wagen? De wil tot vergroenen is steeds nadrukkelijker aanwezig. Evenwel is men bang om aan comfort en gebruiksgemak in te boeten. Bovendien zijn weinigen bereid meer te betalen voor een propere wagen.

“Net daar zit de kracht van rijden op aardgas of CNG”, aldus Raf Flebus, Business Unit Manager van DATS 24. “De luchtkwaliteit gaat er sterk op achteruit in België, en dan vooral in Vlaanderen. Denk maar aan de ongezonde situatie aan scholen en de Kiss and Ride-stroken. Meer en meer mensen staan hier bij stil. Volledig terecht wil de consument ook z’n gekende comfort en bewegingsvrijheid blijven genieten. Beide kunnen dus zeker samen. Nu is het uitgelezen moment om voor een milieuvriendelijke  wagen te kiezen. Zeker CNG-wagens bieden het grote voordeel van én goedkoper te zijn, én overal inzetbaar én een wezenlijke bijdrage te leveren aan een gezondere leefomgeving.”, vertelt Raf Flebus.


Recente studie bevestigen milieuvoordelen van ‘rijden op aardgas’
CNG is met voorsprong de properste fossiele brandstof. Ingenieurs van de R&D-afdeling van Colruyt Group bestudeerden de milieu-impact van het rijden met een personenwagen op CNG, diesel en benzine. De studie vergelijkt de well-to-wheel uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2), stikstofoxiden (NOx) en fijn stof (PM) bij Euro6-voertuigen. Well-to-wheel betekent vanaf de ontginning van de brandstof over het productieproces, de distributie van die brandstof en tot slot de verbranding ervan door het rijden met de wagen.

 

Arne Braems, projectingenieur bij Colruyt Group, verduidelijkt: “De cijfers in onze studie [i] tonen  aan dat zowel op vlak  van broeikasgassen zoals CO2  als op vlak van stikstofoxiden en fijn stof je een lagere milieu-impact ziet voor rijden op aardgas in vergelijking met rijden op benzine en diesel euro6.  Met -16% tot -30% broeikasgasuitstoot mag je spreken van een significante vooruitgang. Als je kijkt naar de meer dan 70% lagere uitstoot van stikstofoxiden en fijn stof kan je alleen maar concluderen dat rijden op aardgas ook een enorme verbetering is voor de luchtkwaliteit.”

 

Uitstoot WTW
(well to wheel)
CNG t.o.v. diesel EURO6 CNG t.o.v. benzine EURO6
Broeikasgassen (o.a. CO2) -16% -30%
Stikstofoxiden (NOX)  -76% -74%
Fijn stof (PM) -72% -77%


Nu al evenveel CNG-wagens verkocht als in het volledige jaar 2017

Automerken maken in maart traditioneel een stand van zaken op na het jaarlijkse autosalon in het begin van het jaar. D’Ieteren verenigt met Audi, Seat, Skoda en VW de merken die het meest modellen van voertuigen op aardgas aanbieden. De bestellingen die ze dit jaar konden noteren, zijn bijzonder hoopgevend voor CNG.

Jean-Marc Ponteville, PR-manager van D’Ieteren bevestigt de steile opmars van deze voertuigen: “Het klopt alvast dat milieuvriendelijke voertuigen met bijzondere aandacht gingen lopen op het meest recente autosalon. Naast elektrisch en hybride wagens ging de aandacht dit jaar voornamelijk naar wagens op aardgas. Alleen al met onze merken overschrijden we nu al de 2.487 ingeschreven CNG-wagens van 2017. De klant is vooral overtuigd door de gezonde combinatie van de aantrekkelijke aankoopprijs en milieuvoordelen. Als je weet dat een CNG-wagen amper meer kost dan een benzinevariant, is het bijna logisch dat je met een CNG- station in de buurt voor een CNG-wagen kiest. Bovendien betaal je in Vlaanderen geen BIV noch jaarlijkse rijbelasting en geniet je in Wallonië en Brussel fiscale voordelen met deze wagens.”

In 1 op de 4 gemeenten in Vlaanderen kan je CNG tanken.
Naast DATS 24 met 55 CNG-stations bieden nu alle andere merken samen (onder meer  via CNG-uitbaters PitPoint en Enora) nog een 37 CNG-stations aan, wat het aantal per 02/2018 op 92 CNG-stations brengt. Het gros van de CNG-stations situeert zich in Vlaanderen, waar je al in 1 op de 4 gemeenten CNG kan tanken.

Raf Flebus geeft aan dat dat nog veel meer mensen vandaag die keuze voor rijden op aardgas kunnen maken: “Uit klantbevragingen weten we dat de meeste autobestuurders doorgaans in 1 of 2 tankstations tanken: één in de buurt van thuis en één in de buurt van het werk of op het woon-, werk- en winkeltraject. Dat betekent dat vandaag meer dan de helft van de diesel- of benzinerijders gerust de switch kan maken naar een CNG-wagen die én beter is voor het milieu én beter voor de portemonnee. Dit helpt ons op vlak van luchtkwaliteit alvast een heel eind op weg.”

 Over DATS 24

DATS 24 staat voor slim tanken. Zo liggen 70 % van de tankstations naast winkels van Colruyt Group. Klanten kunnen op dezelfde plaats winkelen en tanken, zodat ze tijd winnen en kilometers besparen. Het ISO14001-certificaat is een waardevolle erkenning voor de inspanningen die de brandstofleverancier van Colruyt Group elke dag neemt voor het milieu. Zo kunnen klanten aan elk tankstation gratis hun banden oppompen, omdat een correcte bandenspanning veiliger en zuiniger is.

DATS 24 is in België de pionier in de commercialisatie van CNG (Compressed Natural Gas), aardgas voor voertuigen. Wagens op aardgas stoten veel minder fijn stof uit dan voertuigen op benzine of diesel. Ook hun CO2-uitstoot ligt veel lager. Aardgas is als brandstof bovendien tot 50% goedkoper dan benzine en diesel. Van zijn 122 tankstations heeft DATS 24 er al 55 uitgerust met aardgas (op een totaal van 92 CNG-stations in België).  Met laadpalen op vandaag al 58 winkellocaties van Colruyt Group faciliteert DATS 24 ook de verdere uitbouw van elektrisch rijden in België.

 

Tot slot ondersteunt DATS 24 actief organisaties die inzetten op verkeersveiligheid, zoals de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de Association Wallonne de Sécurité Routière (De Grote Verkeersquiz/Quiz de la Route, Business Mobility Awards) en XIU vzw. Deze laatste is een vrijwilligersorganisatie die ijvert voor meer verkeersveiligheid bij jongeren en jaarlijks meer dan 100.000 jongeren sensibiliseert.

[i] Arne Braems, projectingenieur Colruyt Group: “Onze eigen studie baseert zich op cijfers uit de ecoinvent database, de belangrijkste database in levenscyclusanalyses. Deze database hanteert cijfers afkomstig van labo-metingen waarbij realistisch rijgedrag gesimuleerd wordt, geëxtrapoleerd met correctiefactoren. Dit is niet vergelijkbaar met cijfers uit de NEDC-cyclus (New European Driving Cycle), die 20-40% lagere emissiecijfers geeft dan real-life situaties.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.