Is een aardgaswagen veilig?

[fusion_text]”Is een aardgaswagen veilig?”
Deze vraag werd meermaals gesteld via email en is ook een zeer terechte vraag om te stellen.

Ja, rijden op aardgas is veilig !

De aardgastanks die gebruikt worden in wagens zijn zeer stevige tanks die in zeer extreme omstandigheden geen krimp laten.

  • De werkingsdruk voor aardgastanks is tot +300 bar. Om je een idee te geven hoeveel druk dit is, een autoband wordt opgepompt tot ongeveer 2.5 bar, een aardgastank kan zowat 120 keer zoveel druk aan dan je bandenspanning.
  • Barstdruk van de aardgastank is vanaf 750 bar, dit wil dus zeggen 300 keer de druk van je bandenspanning.
  • Aardgastanks kunnen tegen extreme omstandigheden, zoals een extreme crash, hitte en explosies.
  • Aardgas is lichter dan lucht, waardoor aardgas stijgt en niet zoals LPG rondom het voertuig blijft ‘hangen’ bij een eventueel lek.
  • De aardgastanks hebben veiligheidskleppen op iedere tank zitten.

Helaas kan ik geen moderner filmpje terugvinden over de druktesten en testen met brand en aanrijdingen met betrekking tot aardgastanks. Hieronder een Amerikaans filmpje uit de jaren 90 waarbij ze deze testen met zelfs dynamiet uitvoeren om de extreme omstandigheden te testen op de aardgastanks.[/fusion_text][youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=tXohuylehdE” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube][youtube id=”https://www.youtube.com/watch?v=M-ExcJ7PaRc” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube][youtube id=”https://www.youtube.com/watch?time_continue=93&v=5ZUK-HJOfvU” width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””][/youtube]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.