Persbericht: Imog-site Harelbeke CNG-tankinstallatie

Persbericht

Officiële opening van de CNG-tankinstallatie op de Imog-site in Harelbeke.

Eerste project in Vlaanderen dat verwezenlijkt werd dankzij het Belfius-EIB-programma “Smart Cities & Sustainable Development”

 

Op 2 oktober 2015 vond de officiële indienststelling plaats van de CNG-tankinstallatie op de Imog-site in Harelbeke. De bouw van deze installatie past in het concept rond het verminderen van de uitstoot bij de huis-aan-huis inzameling van afval. Maar Imog bouwt ook mee aan uw toekomst. Niet alleen het eigen wagenpark zal “groener” rijden, ook de CNG-voertuigen van particulieren en van stedelijke en gemeentelijke diensten kunnen aan de nieuwe installatie volgetankt worden.

CNG betekent letterlijk ‘Compressed Natural Gas’. CNG-voertuigen stoten 20% tot 28% minder CO2 uit dan voertuigen op benzine of diesel. De emissie van zwavel en van het schadelijke benzeen dalen respectievelijk met 58% en met 97% à 100% in vergelijking met diesel. Bovendien produceert rijden op CNG 95% minder fijn stof en NOX. Daarnaast biedt rijden op CNG ook comfort. Het is veilig, het is 60% stiller dan rijden op diesel, het leidt tot minder slijtage omdat er minder verbrandingsresidu’s zijn en het tanken is goedkoper. De keuze voor CNG past bovendien mooi in het duurzaamheidsverhaal van IMOG waarbij we dieselrook willen vermijden bij afvalinzameling om zo tegemoet komen aan de EU2020 doelstellingen.

 De eigen vloot (35 vrachtwagens en een 10-tal personenwagens en kleine bestelwagens) kan op termijn worden omgevormd tot CNG-wagens en ook de huis-aan-huis inzameling van restafval, PMD en Papier & Karton die uitbesteed wordt, zal zo worden georganiseerd zodat Imog zijn ecologische voetafdruk kan verkleinen.

EIB-Belfius-programma “Smart Cities & Sustainable Development”

Het financieringsprogramma van Belfius Bank en de Europese Investeringsbank (EIB) dat in juni 2014 gelanceerd werd, stelt  400 miljoen euro ter beschikking voor de verwezenlijking van “slimme en duurzame” projecten die kaderen in een “Smart Cities”-aanpak,  wat betekent dat ze de nodige aandacht hebben voor mobiliteit, stedelijke ontwikkeling en/of energie-efficiëntie. Leningskosten worden tot een minimum beperkt om de steden en gemeenten te ondersteunen bij hun vernieuwende en duurzame aanpak. De helft van de middelen wordt ingebracht door de EIB, de andere helft door Belfius.

Iets meer dan een jaar na de lancering is de balans meer dan positief. Het CNG-station van IMOG is het allereerste project in Vlaanderen dat dankzij dit unieke financieringsprogramma kon gerealiseerd worden.

De bouw van deze CNG-tankinstallatie kwam in aanmerking doordat het project getuigde van een strategische, geïntegreerde, innovatieve en duurzame benadering.

En dit dankzij volgende uitgangspunten :

  • Het project past in een strategische EU2020-benadering van IMOG met enerzijds de afbouw van hun eigen CO2-afdruk, waaronder de vergroening van hun eigen vloot en de geïnstalleerde oplaadpaal voor elektrische wagens, en met anderzijds ook strategie om de huis-aan-huis ophaling van afval vanaf 1/1/2017 met “groenere” vrachtwagens te laten realiseren;
  • Het project past eveneens in de EU2020-strategie van de aangesloten gemeenten met daarin de vergroening van hun wagenpark;
  • De promotie van zuiverder vervoer: CNG is als brandstof veel beter is voor het milieu, maar het aantal tankstations is nog te beperkt. Het realiseren van dit CNG-tankstation, met een fast-fill installatie, door een intercommunale en zijn aangesloten lokale overheden, als enige station in de buurt en op deze drukke weg, draagt daar duidelijk zijn steentje toe bij. De 24/24 en 7/7-toegankelijkheid van het tankstation door het brede publiek zorgt mee voor de brede promotie en drempelverlaging voor dergelijke wagens naar het publiek;
  • Het participatieve karakter van het project waarbij er nauw overleg was en is met de verschillende economische actoren in de buurt.

 

Belfius en de EIB (Europese Investeringsbank) oordeelden dat dit project duidelijk bijdraagt tot duurzame mobiliteit en een voorbeeld is voor andere gemeenten en intercommunales.

 

Perscontacten

 

IMOG

Koen Delie, + 32 474 89 00 14, koen.delie@imog.be

Website: www.imog.be

 

Europese Investeringsbank

Sabine Parisse, + 352 4379-83340 of + 352 621 459 159, s.parisse@bei.org

Website: www.bei.org/presse

 

Belfius Bank en Verzekeringen:

Ulrike Pommée, + 32 2 222 02 57, ulrike.pommee@belfius.be  of press@belfius.be

Website: www.belfius.be / www.belfius.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.