Ga naar inhoud
bbh_blocked_dnftl

Artikel in De Tijd: CNG in het nieuws


Aardgasrijder

Aanbevolen berichten

Artikel uit de Tijd, we komen toch nog eens in het nieuws als aardgasrijder.  (jammer van de mega grote lelijke sticker B|):


9&width=900&imageType=JPEG&ts=1481328249

Een alternatief voor benzine en diesel dat niet kampt met het beperkte bereik van een elektrische wagen, maar botst op een gebrek aan tankstations. Dat is het beeld van wagens op aardgas. Stilaan tijd voor een bijstelling?

Ze kregen de voorbije maanden en jaren veel minder aandacht dan elektrische wagens, maar ook aardgaswagens hebben hun fans. Vandaag wordt de 'Week van de Milieuvriendelijke Voertuigen' op gang geduwd, en het zal die fans verheugen dat aardgaswagens daar ook bij worden gerekend.
Er zijn er nog niet zo veel, maar de verkoop gaat dit jaar een pak harder dan voorheen. Eind 2015 telde de autofederatie Febiac 1.860 CNG-wagens op de wegen, zowat 600 meer dan een jaar eerder. Inmiddels is de stand zowat 3.800. Zij rijden vol overtuiging op CNG of Compressed Natural Gas: in se is dat hetzelfde aardgas dan waarmee een woning kan worden verwarmd, zij het meer gecomprimeerd. CNG heeft niets te maken met lpg, dat is vloeibaar gemaakt gas (Liquified Petroleum Gas).
Een sterk argument is natuurlijk de kostprijs van de brandstof. In technische fiches wordt meestal rekening gehouden met een verbruik van zowat 4,5 kg per 100 km. Een kg kost iets meer of minder dan een euro. Dat er geen accijnzen worden geheven op CNG draagt bij aan de lage prijs.


Besparing
Recentelijk vergeleek de automobielorganisatie VAB de kostprijs van de verschillende brandstoffen. De CNG-voertuigen kwamen als goedkoopste in gebruik uit de Gezinswagentest, met 3,60 à 4,60 euro per 100 kilometer. Voor elektriciteit kwam VAB uit op 5 à 6 euro per 100 km, voor de diesels op 7,70 euro en voor de benzinewagens op 8,56 euro.
Niet onbelangrijk om te weten: er is op de Belgische markt zowel laagcalorisch als hoogcalorisch gas aanwezig, afhankelijk van de regio. Laagcalorisch gas (lagere energie-inhoud) kost minder, maar brengt de wagen minder ver, en mutatis mutandis voor hoogcalorisch gas. De verbruikskosten kunnen daardoor wat variëren. Toch blijft het altijd goedkoper dan rijden op elektriciteit, diesel of benzine.
De sectorfederatie National Gas Vehicle Association houdt het op '30 procent goedkoper aan de pomp'. De NGVA heeft een rekenmodule op zijn website (www.ngva.be). Een kleine proef leert dat je zowat 610 euro per jaar zou besparen als je gedurende acht jaar 20.000 km per jaar aflegt met een Volvo V60 op gas, en niet met een dieselwagen die 5,5 liter per 100 km verbruikt. Tegenover een benzinewagen die 6 l/100 km nodig heeft, spiegelt de federatie een besparing voor van 1.030 euro per jaar. Uiteraard is dat slechts een indicatie.
De website milieuvriendelijkevoertuigen.be, in opdracht van de Vlaamse overheid, rekent een totale besparing voor van ruim 17.000 euro als je acht jaar lang 20.000 km per jaar met een Skoda Octavia op gas rijdt, en niet met een VW Passat op benzine. Hier is het belastingvoordeel en de meerprijs bij de aankoop meegerekend.
Ook de tankstationketen DATS van de Colruyt Group (www.dats24.be), daarin een voortrekker, zette vergelijkingen online. Colruyt Group baseert zich ten dele op de eigen ervaringen met een vloot van al meer dan 1.000 bedrijfswagens op gas. 'We bekijken hoeveel gas en aanvullend benzine die wagens verbruiken per 10.000 km en schatten zo het verbruik per 100 km in', verduidelijkt Maarten Van Houdenhove.
Concreet: 92 procent van de gereden kilometers bij Colruyt Group wordt gemiddeld afgelegd op gas, de rest op benzine. Dat is een groot verschil met elektrisch rijden: een aardgaswagen heeft altijd ook een benzinetank. Bij het starten wordt die even aangesproken, en zo nodig ook wanneer de gastank leeggereden is. 'Met een ecologische rijstijl kan 500 km worden afgelegd op gas. Maar zelfs wie niet zuinig rijdt, moet 350 km ver geraken eer de wagen vanzelf overschakelt op benzine.' De vrees om ergens onderweg stil te vallen, die sommigen ervan weerhoudt elektrisch te rijden, is er dus niet. Een tank van 15 kg gas plus een voor 50 liter benzine is courant.

 

Belastingvrijstelling
In vergelijkende berekeningen speelt een overheidsmaatregel mee in de kaart van CNG-wagens: deze wagens zijn in Vlaanderen vrijgesteld van de belasting op inverkeerstelling (BIV) en voor vijf jaar ook van de jaarlijkse verkeersbelasting. Let wel: wie in Brussel of Wallonië een CNG-wagen inschrijft, betaalt wel die belastingen. Voor een wagen met 8 fiscale PK beloopt de BIV daar 61,50 euro en de verkeersbelasting 231 euro per jaar. Hou daar rekening mee wanneer u vergelijkingen online bestudeert.
Een ander voordeel is dat de wagens minder onderhoud nodig hebben. 'Je zou je vinger eens in de uitlaatpijp van een CNG-wagen moeten stoppen', zegt Patrick Veeckmans van de NGVA. 'Die is gewoon proper. Idem voor de motor: daar blijven geen fijnstofdeeltjes achter, de onderdelen ondervinden daar dus geen wrijving van. Zo heb je minder onderhoudskosten.'

 

Aankoop
Niets dan kostenvoordelen dan? Dat zou te mooi zijn. Een CNG-wagen kost wel meer in aankoop dan een gelijkaardige diesel- of benzinewagen. Dat is uiteraard afhankelijk van merk en model, maar het gaat vaak om ongeveer 1.000 tot 2.000 euro meer dan een diesel, en tot ruim 3.000 meer dan een benzinewagen. Is de wagen al bij het verlaten van de fabriek op CNG voorzien, dan lever je beperkt in aan kofferruimte - een ombouw (prijs: +/- 4.000 euro) is een ander verhaal.
De overheid kent geen aankooppremie toe. In de voorbije jaren kwam de gassector wel met een premie ter promotie van de gaswagen, maar het staat al vast dat die actie in 2017 niet herhaald wordt, weet Veeckmans.

 

Uitstoot en parkeren
Zoals gezegd: CNG is geen lpg. Mocht het al ontsnappen, dan raakt CNG snel en zonder gevaar verspreid, omdat het lichter is dan lucht. (LPG is zwaarder en blijft als een 'bel' hangen als er weinig luchtcirculatie is.) Aan CNG-wagens wordt dan ook niet de beperking opgelegd dat ze niet mogen parkeren in (ondergrondse) parkeergarages.
Wat komt er eigenlijk uit die uitlaatpijp? Voor de CO2-uitstoot scoort CNG slechts licht beter dan de klassieke brandstoffen: 12 procent minder dan diesel en 27 procent minder dan benzine. Daarom vindt bijvoorbeeld de Bond Beter Leefmilieu het eigenlijk niet opportuun dat de overheid CNG beloont met een belastingvrijstelling.
Toch helpen aardgaswagens de luchtkwaliteit flink vooruit. Ze stoten immers 95 procent minder fijn stof uit dan dieselwagens. Het fijnstofalarm dat eerder deze week in Vlaanderen en Brussel moest worden afgekondigd, toont nog maar eens aan dat fijn stof een groot probleem is.
'Het blijft een fossiele brandstof, en er is nog CO2-uitstoot, maar ga je dromen van de tijd, over 20 jaar, dat iedereen elektrisch rijdt of ga je daar niet op wachten en nu alvast omschakelen naar een brandstof die veel beter scoort qua fijn stof en stikstofoxide?', zegt Van Houdenhove. 'CNG-wagens zijn veel betaalbaarder dan elektrische, en je hoeft je gedrag niet aan te passen.'
De Bond Beter Leefmilieu zit op een gelijkaardige pragmatische lijn: 'De overheid moet haar middelen inzetten op de evolutie naar elektrisch rijden en niet op die van aardgas, dat voor het milieu te weinig voordelen biedt. Het is intussen wel goed dat een consument kiest voor een wagen op aardgas, dat moedigen wij dus aan.'

 

Tanken
Rest het laatste bezwaar: te weinig tankstations die CNG aanbieden. Klopt dat nog? Ja en neen. Het hangt ervan af waar u woont, of waar u zich regelmatig verplaatst.
De NGVA houdt de stand bij en spreekt nu van een 75-tal tankstations en 20 in aanbouw. De grootste speler is Dats24, dat nu 44 stations met een CNG-tank heeft, en tegen maart 2018 aan 65 wil zitten. Het gros staat in Vlaanderen. 'De grote assen zijn bediend', zegt Van Houdenhove, 'maar bijvoorbeeld rond Brakel, Oudenaarde en Zottegem en aan de Westkust is er nog een gemis. We zijn er op zoek naar locaties.'

 

Nadelen:
·Nog niet in elke regio voldoende tankstations.
·Geen premie zoals voor elektrische of waterstofwagen.
·Meerprijs van paar duizend euro's in aankoop.
·Slechts beperkte reductie van CO2-uitstoot.
·Schakelt bij langere ritten over op benzine.

 

Voordelen:
·Goedkopere brandstof en tanken kost niet meer tijd dan bij diesel of benzine.
·Geen probleem van beperkt bereik.
·Vrijstelling van belastingen.
·Minder motorslijtage en lagere onderhoudskosten.
·Veel lagere uitstoot van fijn stof dan diesel.
·Mag ondergronds parkeren.

 

http://www.tijd.be/detail.art?a=9840750

 

Als ik de nadelen bekijk dien ik ze toch te nuanceren:

·Nog niet in elke regio voldoende tankstations. (AKKOORD, zijn ze mee bezig en sommige regio's is momenteel erbarmelijk)
·Geen premie zoals voor elektrische of waterstofwagen. (WAAROM? De prijs voor een CNG-wagen is niet dermate hoog tov een klassieke motor. Het zou leuk zijn als er premies zouden voorzien worden, maar ik begrijp beter waarom dit wel bij elektrische wagens is op dit moment, omwille van de hoge kostprijs.
·Meerprijs van paar duizend euro's in aankoop. (Zeer afhankelijk van het model, dus halve terechte opmerking)
·Slechts beperkte reductie van CO2-uitstoot. (Lig ik niet wakker van, voor mij is fijn stof en NOx belangrijker voor de levenskwaliteit, hier scoort CNG vele malen beter).
·Schakelt bij langere ritten over op benzine. (NIET AKKOORD... rekeninghoudend met rij- en rusttijden kan je je wagen toch wel even 5 minuten parkeren aan een tankstation als je doorheen Europa rijdt. Of rijdt iedereen 1500 km zonder te stoppen?) Mij stoort het niet, aangezien ik mijn route plan als ik een zeer lange trip maak. Je ziet perfect waar je kan tanken en kan er zodoende rekening mee houden in je planning. Die paar kilometers op benzine is niet het einde van de wereld xD

  • Vind ik leuk 1

Beheerder van Aardgasrijder.be
Skoda Octavia Combi 1.4 TSI G-tec (2014-2018)
VW Touran 1.4 TSI Ecofuel uit 2010 (2018-2021)

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHDI
Citroën C4 Grand Picasso Exlusive 1.6 e-HDI (7pl)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...