Ga naar inhoud
bbh_blocked_dnftl

Bionerga onderzoekt productie van groen waterstof in Beringen


Aanbevolen berichten

Bionerga onderzoekt productie van groen waterstof in Beringen

Vuilniswagens in toekomst op waterstof

BERINGEN/HASSELT/SINT-TRUIDEN

Het Limburgse afvalbedrijf Bionerga heeft een eerste vuilniswagen op aardgas in Sint-Truiden en Hasselt rondrijden. In de toekomst wil Bionerga nog een stapje verder gaan en in Limburg vrachtwagens op waterstof laten rijden. Het waterstof zal dan geproduceerd worden met stroom van de nieuwe energiehub in Beringen.

Guy THUWIS

Bionerga bouwt op industrieterrein Ravenshout in Beringen een nieuwe installatie voor de verbranding van 20.000 ton huishoudelijk afval per jaar. Deze biostoomcentrale zal vanaf 2020 operationeel zijn en moet het verbrande afval een tweede leven geven in de vorm van warmte en elektriciteit. Daarom spreekt men van een energiehub. Zo wordt via een pijpleiding stoom geleverd aan het nabijgelegen chemiebedrijf Borealis. De energiehub produceert ook stroom met de hitte van de verbrandingsoven.

 

Grijs en groen

Algemeen directeur Philip Peeters bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de productie van groen waterstof in de energiehub. Meestal wordt op industriële schaal 'grijs' waterstof geproduceerd op basis van fossiele brandstoffen als aardgas. "Wij willen niet met grijs waterstof werken, want dan kunnen we onze vrachtwagens evengoed op aardgas laten rijden", zegt Peeters. "In plaats daarvan willen we 'groen' waterstof maken. We onderzoeken nu samen met POM-Limburg of het technisch en financieel haalbaar is om met onze overtollige elektriciteit op duurzame wijze waterstof te produceren. Daarnaast kijken we welke commerciële toepassingen mogelijk zijn. Voor vrachtwagens is CNG (aardgas onder druk) nu de standaard. Onze vuilniswagens op waterstof laten rijden, is dus nog niet voor vandaag of morgen. Het bedrijf E-Trucks in Lommel experimenteert daar wel al mee."

 

Minder uitstoot

In het Nederlandse Groningen en Noord-Brabant rijden nu al vuilniswagens op waterstof van E-Trucks.

Omdat vuilniswagens stapvoets rijden en vaak stoppen en starten, hebben ze een heel hoog verbruik. Daarom is aardgas voorlopig de beste keuze. WALTER CREMERS Limburg.net

In Hasselt en Sint-Truiden wordt het afval sinds deze week opgehaald met afvalwagens op CNG, Compressed Natural Gas, oftewel aardgas onder druk. Bionerga Logistics heeft op vraag van Limburg.net geïnvesteerd in de vergroening van hun vloot. De wagens van Limburg.net rijden al langer op elektriciteit of aardgas, nu is het de beurt aan de vuilniswagens zelf van de ophaaldiensten in Hasselt en Sint-Truiden.

Elektrische vrachtwagens zijn voorlopig nog niet interessant voor het ophalen van afval. "Omdat elektrische voertuigen nog een te beperkte actieradius hebben", zegt Walter Cremers, uitredend voorzitter van Limburg.net. "Omdat vuilniswagens stapvoets moeten rijden en vaak stoppen en starten, hebben ze ook nog eens een heel hoog verbruik. Daarom is aardgas voorlopig de beste keuze."

De nieuwe vuilniswagen op CNG stoot volgens Limburg.net tot 95 procent minder fijnstof uit dan een dieselwagen. De uitstoot van koolstofmonoxide en stikstofoxide ligt de helft lager. De nieuwe vuilniswagen is ook veel stiller, waardoor er in de steden Hasselt en Sint-Truiden een beetje minder geluidshinder zal zijn.

 

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190313_04253597/vuilniswagens-in-toekomst-op-waterstof

  • Vind ik leuk 2

Beheerder van Aardgasrijder.be
Skoda Octavia Combi 1.4 TSI G-tec (2014-2018)
VW Touran 1.4 TSI Ecofuel uit 2010 (2018-2021)

Peugeot 508 SW 2.0 BlueHDI

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...