Total Belgium opent het eerste Belgische tankstation met bioCNG.

Total Belgium opent het eerste Belgische tankstation met bioCNG in Brussel.

Langs de Werkhuizenkaai in Brussel werd onlangs het allereerste Belgische tankstation geopend dat bioCNG aanbiedt, een groen gas geproduceerd op basis van biomethaan. Het tankstation wordt uitgebaat door Total Belgium en kwam tot stand in samenwerking met de Brusselse netbeheerder Sibelga. Alle partijen zijn het erover eens dat de opening het begin is van een positieve evolutie in de sector.

“Naast de voordelen die ‘gewone’ CNG biedt, draagt bioCNG als groene brandstof nog extra bij tot het verlagen van de CO2-uitstoot,” aldus Stefaan De Ganck van Total Belgium. “Zo komen we tot een inperking van wel 80%. CNG neemt strategisch gezien een belangrijke plaats in in de energietransitie binnen ons aanbod. Voor 2020 hebben we de ambitie om per maand één bijkomend station met CNG-pompen uit te rusten.”

De energietransitie in Brussel.
Het project werd opgezet in samenwerking met de Brusselse netbeheerder Sibelga, die haar hoofdzetel vlakbij het tankstation heeft. Het bedrijf heeft een ambitieuze strategie uitgetekend om over te schakelen op duurzame mobiliteit. “Sibelga wil een katalysator zijn voor de energietransitie in Brussel,” vertelt CEO Marie-Pierre Fauconnier. “We weten dat de Brusselaars bezorgd zijn over de luchtkwaliteit in de stad. Wij hebben ongeveer 400 dienstwagens en willen een voorbeeld stellen door die duurzamer te maken. Tegen 2021 moet de helft van onze vloot op CNG of op elektriciteit rijden.” Sébastien Delbary, logistiek verantwoordelijke van Sibelga, treedt haar bij. “In 2017 zijn we gestopt met het aankopen van dienstvoertuigen in grote aantallen. Zo konden we wachten op de komst van voertuigen op alternatieve brandstoffen. We hebben CNG gekozen voor de werfvoertuigen. Die voertuigen moeten meer volume en gewicht kunnen vervoeren, en vandaag is er wat de aandrijving betreft in dat opzicht niet echt een alternatief voor CNG.”

Sibelga verwacht dat zijn park van dienstvoertuigen tegen 2028 volledig omgeschakeld zal zijn naar alternatieve brandstoffen. Intussen lanceerde het bedrijf ook Mobiclick, een nieuwe dienst om openbare besturen bij te staan in het vergroenen van hun wagenpark. “Mobiclick is een aankoopcentrale die de deelnemende overheden de mogelijkheid biedt om groene dienstwagens aan te kopen op elektriciteit, CNG of – in de toekomst – op waterstof. Bovendien zullen we ook tankoplossingen kunnen installeren op hun eigen terreinen of parking.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.